Nietypowe lody z piwa — świeże połączenie, nie tylko dla odważnych smakoszy

Lody z piwa
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Lody z piwa

  • 50 g Cukier puder
  • 250 ml Śmietanka 30%
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 100 ml Piwo
  • 3 sztuki Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie komponenty, tj. cukier puder, śmietankę 30%, sól, piwo oraz żółtka jajek umieść w rondelku i gotuj na minimalnej mocy palnika, regularnie mieszając składniki.

  2. 2

    Kiedy masa zacznie wrzeć, ściągnij rondelek z kuchenki i pozostaw roztwór do wystudzenia.

  3. 3

    Przestudzoną masę rozdrobnij starannie za pomocą blendera, przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki.

  4. 4

    Kiedy lody z piwa lekko się zmrożą, wyciągnij je z zamrażarki i ponownie zmiksuj. Następnie po ok. 2 godzinach chłodzenia, specjał będzie gotowy do serwowania i degustacji. 

     

    Lody z piwa można serwować z różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się orzechy, kolorowe posypki lub kawałki czekolady. Nie zapomnij także o porcji bitej śmietany.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też