Paszteciki z mięsem

 Paszteciki z mięsem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 1 Jajko
  • 200 g Masło
  • 300 g Mąka pszenna
  • 100 g Śmietana 18%
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz mięsny

  • 500 g Mięso wołowe, ugotowane w bulionie
  • 4 łyżki Olej
  • 2 sztuki Cebula
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania mięsnego farszu. Obierz dwie cebule i pokrój je w nieco grubszą kostkę. Następnie pokrojone kawałki zeszklij na rozgrzanym oleju.

  2. 2

    Po chwili, na patelnię dodaj ugotowane wcześniej mięso (nada się np. mięso wołowe z rosołu) i wymieszaj razem z cebulą. Całość zmiel w maszynce, po czym dopraw mięsną masę, dodając do niej czarny pieprz mielony oraz sól. Jeśli wydaje się zbyt sucha, dolej do niej odrobinę bulionu. Nadzienie powinno być dość plastyczne, nie może się rozpadać.

  3. 3

    Przygotuj ciasto na paszteciki z mięsem. Najpierw połącz 300 g mąki z jednym jajkiem, kwaśną, dosyć gęstą śmietaną, masłem oraz solą i ugnieć z nich gładkie ciasto. Następnie podziel masę na kilka kawałki, posyp blat odrobiną mąki pszennej i rozwałkuj wydzieloną część na kształt prostokąta.

  4. 4

    Z masy mięsnej uformuj wałek i połóż go na prostokątnym cieście, tak, żeby biegł wzdłuż dłuższego boku. Następnie zacznij zawijać ciasto w rulon, zaczynając od strony z mięsnym farszem. Powstały wałek podziel na mniejsze kawałki — pokrój go w plastry, mierzące ok. 3 cm.

  5. 5

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj blachę, wykładając ją arkuszem papieru do pieczenia.

  6. 6

    Z pozostałym ciastem i nadzieniem mięsnym postępuj dokładnie tak samo i kontynuuj, aż do wyczerpania produktów. Z podanych w przepisie proporcji powinno wyjść ok. 50 pasztecików z mięsem.

  7. 7

    Mini paszteciki z mięsem ułóż na przygotowanej blaszce, tak, by do siebie nie przywierały. Ciasto będzie rosnąć w trakcie pieczenia, dlatego lepiej jest zostawić bułeczkom odrobinę przestrzeni.

  8. 8

    Przed włożeniem pasztecików do piekarnika każdą sztukę posmaruj starannie rozbełtanym jajkiem. Dzięki temu skórka upieczonej przekąski stanie się bardziej błyszcząca i atrakcyjnie zarumieniona. Opcjonalnie możesz posypać je czarnuszką, sezamem (czarnym lub białym) bądź kminkiem.

  9. 9

    Paszteciki z mięsem piecz ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po wskazanym czasie wyciągnij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

     

    Wypróbuj także przepis na paszteciki z ciasta francuskiego.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też