Marchewka z groszkiem jak u babci — najlepszy przepis

Marchewka z groszkiem podana w towarzystwie pieczonego kurczaka i ziemniaków
Źródło: GettyImages

Składniki

Marchewka z groszkiem

  • 1.5 kg Marchew
  • 250 ml Woda
  • 1 puszka Groszek konserwowy
  • 2 łyżki Masło
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie umyj marchewki, obierz je, a następnie pokrój w kostkę lub zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach

  2. 2

    W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną marchew i zalej wodą tak, by minimalnie zakryło pokrojone warzywa. Duś ją pod przykryciem, aż stanie się miękka 15 minut powinno wystarczyć. Po kwadransie gotowania warto sprawdzić widelcem, czy marchewka jest już gotowa, gdyż może potrzebować jeszcze kilka minut.

  3. 3

    Następnie do garnka z ugotowaną marchewką dodaj odcedzony na durszlaku groszek konserwowy, sól, pieprz oraz cukier. Wyłącz palnik, dodaj mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj zawartość garnka.

  4. 4

    Marchewka z groszkiem jest już gotowa! Dzięki dodaniu masła oraz mąki będzie ona aksamitna i kremowa, jednak jeśli zależy Ci, by była bardziej sypka, wystarczy pominąć dodatek mąki.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na surówkę z marchewki.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też