Kruche babeczki

Kruche babeczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 250 g Mąka pszenna
  • 3 Żółtko
  • 175 g Masło
  • 60 g Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Pasta waniliowa
  • 1 łyżeczka Miód
  • 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
  • 0.5 Sztuka Skórka z pomarańczy
  • 1 szczypta Sól

Krem

  • 125 g Śmietana kremówka 30 %
  • 375 g Mleko 3,2%
  • 175 g Cukier
  • 35 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Pasta waniliowa
  • 6 Żółtko

Przygotowanie

  1. 1

    Masło pokrój na kawałki i włóż je do miski. To samo zrób z resztą składników na ciasto (pomiń mąkę). Wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie wsyp do niej mąkę i mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Jednolite ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

  2. 2

    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C, a foremki na tarteletki posmaruj masłem.

  3. 3

    Po godzinie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wylepiaj nim przygotowane wcześniej foremki. Spód ciasta delikatnie dociśnij ząbkami widelca. Kruche babeczki piecz ok. 15 minut.

  4. 4

    Przygotuj krem do tarteletek. Do garnka wlej śmietankę i mleko. Podgrzej składniki, jednak nie pozwól na to, by zaczęły się gotować. 

  5. 5

    Do oddzielnego naczynia wbij żółtka i dodaj cukier. Zmiksuj je na gładką masę, a po chwili dodaj mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Na samym końcu do masy dodaj pastę z wanilii.

  6. 6

    Następnie do żółtek wlewaj partiami ciepłe mleko ze śmietanką. Całość dokładnie wymieszaj rózgą. Kremową masę wlej do garnka i podgrzewaj przez kwadrans, mieszając co jakiś czas. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.

  7. 7

    Przygotowany krem odłóż do miski, żeby się przestudził. Po chwili włóż go do lodówki.

  8. 8

    Kruche babeczki wypełnij chłodnym kremem. Na wierzchu połóż kawałki ulubionych owoców i posyp cukrem pudrem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też