Kruche babeczki
Kruche babeczki z kremowym nadzieniem i świeżymi owocami to przepis, który warto mieć w swoim kulinarnym repertuarze. To pyszny deser, który uświetni wiele okazji.
Składniki
Ciasto
- 250 g Mąka pszenna
- 3 Żółtko
- 175 g Masło
- 60 g Cukier
- 0.5 Łyżeczka Pasta waniliowa
- 1 łyżeczka Miód
- 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
- 0.5 Sztuka Skórka z pomarańczy
- 1 szczypta Sól
Krem
- 125 g Śmietana kremówka 30 %
- 375 g Mleko 3,2%
- 175 g Cukier
- 35 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Pasta waniliowa
- 6 Żółtko
Przygotowanie
- 1
Masło pokrój na kawałki i włóż je do miski. To samo zrób z resztą składników na ciasto (pomiń mąkę). Wszystko zmiksuj na gładką masę. Następnie wsyp do niej mąkę i mieszaj, aż wszystko ładnie się połączy. Jednolite ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
- 2
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C, a foremki na tarteletki posmaruj masłem.
- 3
Po godzinie rozwałkuj ciasto na cienki placek i wylepiaj nim przygotowane wcześniej foremki. Spód ciasta delikatnie dociśnij ząbkami widelca. Kruche babeczki piecz ok. 15 minut.
REKLAMA - 4
Przygotuj krem do tarteletek. Do garnka wlej śmietankę i mleko. Podgrzej składniki, jednak nie pozwól na to, by zaczęły się gotować.
- 5
Do oddzielnego naczynia wbij żółtka i dodaj cukier. Zmiksuj je na gładką masę, a po chwili dodaj mąkę i ponownie wymieszaj składniki. Na samym końcu do masy dodaj pastę z wanilii.
- 6
Następnie do żółtek wlewaj partiami ciepłe mleko ze śmietanką. Całość dokładnie wymieszaj rózgą. Kremową masę wlej do garnka i podgrzewaj przez kwadrans, mieszając co jakiś czas. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
- 7
Przygotowany krem odłóż do miski, żeby się przestudził. Po chwili włóż go do lodówki.
- 8
Kruche babeczki wypełnij chłodnym kremem. Na wierzchu połóż kawałki ulubionych owoców i posyp cukrem pudrem.