Przepis na puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi
Biszkopt to podstawa tortów i wielu ciast. Do jego przygotowania potrzebnych jest zaledwie kilka składników, ale niestety zdarza się, że biszkopt nie wyrasta tak jakbyśmy chcieli lub robi się z niego tzw. zakalec. Dlatego warto mieć pod ręką przepis na puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi. Dzięki niemu będziesz spokojna o swoje wypieki.
Składniki
Biszkopt
- 6 sztuk Jajko
- 1.5 szklanki Cukier
- 2 szklanek Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Przygotowywanie ciasta na biszkopt zacznij od ubicia mikserem całych jajek na puszystą masę. Będziesz potrzebować na to ok. 10 minut. Jajka najlepiej wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.
- 2
Następnie dodawaj stopniowo cukier i cały czas ubijaj masę mikserem. Po wsypaniu całego odmierzonego cukru ubijaj masę jeszcze 5 minut.
- 3
Po tym czasie wsypuj stopniowo mąkę i mieszaj masę łyżką. Mąkę warto wcześniej przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na koniec miksuj całość jeszcze kilka minut.
- 4
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, następnie wlej na dno ciasto i wstaw do piekarnika. Nagrzej go na 175 stopni C i piecz biszkopt przez 55 minut.
Biszkopt sam w sobie jest smacznym ciastem, które można bez obaw podawać nawet najmłodszym dzieciom. Wystarczy posypać go z wierzchu cukrem pudrem albo oblać czekoladą bądź lukrem, a do środka dodać sezonowe owoce np. maliny, truskawki, rabarbar czy jagody. Możesz też przekroić okrągłego czy prostokątnego biszkopta na pół i przełożyć go masą śmietanową, budyniową lub kremem. Jeśli na wierzch zamiast cukru pudru bądź czekolady dasz galaretkę i zatopione w niej owoce, zyskasz ciasto, któremu nikt się nie oprze!
Sposobów na biszkoptowe ciasta jest mnóstwo. Każdy biszkopt może być zupełnie inny. Może mieć też różne kolory i smaki np. kakaowe. Tego typu biszkopta przygotowuje się np. pod torty i ciasto W-Z. Jednym słowem - biszkoptem świat wypieków stoi! Idealny biszkopt to ten delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach.
Biszkopt, który zawsze się udaje
Przepis na biszkopt jest bardzo prosty. Nie ma potrzeby kombinowania i dodawania do niego wyszukanych składników.