Przepis na puszysty biszkopt, który zawsze wychodzi

Puszysty biszkopt
Źródło: gettyimages.com

Składniki

Biszkopt

  • 6 sztuk Jajko
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 2 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowywanie ciasta na biszkopt zacznij od ubicia mikserem całych jajek na puszystą masę. Będziesz potrzebować na to ok. 10 minut. Jajka najlepiej wyciągnąć z lodówki nieco wcześniej, aby miały temperaturę pokojową.

  2. 2

    Następnie dodawaj stopniowo cukier i cały czas ubijaj masę mikserem. Po wsypaniu całego odmierzonego cukru ubijaj masę jeszcze 5 minut.

  3. 3

    Po tym czasie wsypuj stopniowo mąkę i mieszaj masę łyżką. Mąkę warto wcześniej przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na koniec miksuj całość jeszcze kilka minut.

  4. 4

    Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia,  następnie wlej na dno ciasto i wstaw do piekarnika. Nagrzej go na 175 stopni C i piecz biszkopt przez 55 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też