Pieczeń rzymska
Doskonale wygląda i tak samo smakuje. Pieczeń rzymska z jajkiem to pyszne danie, które doskonale prezentuje się na wielkanocnym stole. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować tę pieczeń jako obiad — ot tak, bez specjalnej okazji. Zobacz, jak ją przygotować.
Składniki
- 700 g Łopatka wieprzowa bez kości
- 1 łyżka Chrzan
- 1 łyżka Musztarda
- 2 łyżki Smalec
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 5 Jajko
- 1 łyżka Suszony majeranek
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
- 0.5 Łyżeczka Sól
Przygotowanie
- 1
Zmiel łopatkę na drobnych oczkach.
- 2
Obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie smaż ją na rozgrzanym smalcu. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklij razem z cebulą.
- 3
Przygotuj dużą miskę i umieść w niej mieloną łopatkę, 1 jajko, chrzan, przyprawy oraz zeszkloną cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
REKLAMA - 4
4 pozostałe jajka ugotuj na twardo. Kiedy lekko wystygną, obierze je ze skorupek.
- 5
Wysmaruj keksówkę odrobiną tłuszczu i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C (tryb góra/dół).
- 6
Do przygotowanej formy przełóż mniejszą część mięsnej masy. Połóż na niej ugotowane jajka, a następnie pokryj je resztą mięsa tak, żeby nic nie wystawało. Wierzch pieczeni rzymskiej posmaruj musztardą.
- 7
Pieczeń rzymską piecz ok. 50 minut.