Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 700 g Łopatka wieprzowa bez kości
  • 1 łyżka Chrzan
  • 1 łyżka Musztarda
  • 2 łyżki Smalec
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 5 Jajko
  • 1 łyżka Suszony majeranek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Zmiel łopatkę na drobnych oczkach.

  2. 2

    Obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie smaż ją na rozgrzanym smalcu. Po chwili dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklij razem z cebulą.

  3. 3

    Przygotuj dużą miskę i umieść w niej mieloną łopatkę, 1 jajko, chrzan, przyprawy oraz zeszkloną cebulkę i czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    4 pozostałe jajka ugotuj na twardo. Kiedy lekko wystygną, obierze je ze skorupek.

  5. 5

    Wysmaruj keksówkę odrobiną tłuszczu i posyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C (tryb góra/dół).

  6. 6

    Do przygotowanej formy przełóż mniejszą część mięsnej masy. Połóż na niej ugotowane jajka, a następnie pokryj je resztą mięsa tak, żeby nic nie wystawało. Wierzch pieczeni rzymskiej posmaruj musztardą.

  7. 7

    Pieczeń rzymską piecz ok. 50 minut.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też