Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 100 g Szpinak młody
  • 0.5 Garść Natka pietruszki
  • 1 ząbek Czosnek
  • 30 g Orzechy włoskie
  • 40 g Parmezan starty
  • 50 ml Oliwa ekstra vergine
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Obrany czosnek włóż do robota kuchennego lub miksera i rozdrobnij go na małe kawałki.

  2. 2

    Następnie dodaj młody szpinak, posiekaną pietruszkę zieloną, orzechy (np. orzechy nerkowca lub orzechy włoskie)  i parmezan. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Stopniowo (po jednej łyżce) do miski dodawaj także olej i mieszaj, aż pesto nabierze charakterystycznej, kremowej konsystencji.

  4. 4

    Na koniec pesto szpinakowe skrop z sokiem z cytryny i dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  5. 5

    Tak przygotowane pesto szpinakowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku do 7 dni. Porada: aby pesto nie zaczęło czernieć na powierzchni, możesz polać je odrobiną oleju.

     

    Wypróbuj także przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też