Pesto z czosnku niedźwiedziego
Czosnek niedźwiedzi to zdrowe i smaczne zioło o bardzo intensywnym smaku czosnku. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla naszego zdrowia — leczy bóle głowy, niestrawność, poprawia trawienie, obniża wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, kaszel, wzmacnia odporność, działa odtruwająco i przeciwzapalnie. Z tego cudownego zioła przygotuj pyszne pesto. Wykonanie sosu zajmie Ci zaledwie kilka minut, a Ty zyskasz dodatek do wielu dań i przekąsek.
Składniki
- 200 g Czosnek niedźwiedzi
- 100 g Orzeszki piniowe
- 300 ml Oliwa z oliwek
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Liście czosnku niedźwiedziego starannie umyj, a następnie osusz.
- 2
Umyty i wysuszony czosnek niedźwiedzi włóż do blendera, dodaj orzechy, oliwę z oliwek oraz sól i czarny pieprz. Smak pesto możesz ulepszyć, dodając parmezan — jest to jednak nieobowiązkowy dodatek. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- 3
Gotowe pesto przełóż do szklanego słoika. Przechowuj w lodówce.
Zobacz także: