Tamagoyaki, czyli japoński zawijany omlet
Tamagoyaki to japońska wersja słodkiego omleta zawiniętego w charakterystyczny sposób. Tamagoyaki to doskonały pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub szkoły. Do przygotowania omleta po japońsku potrzebujesz kilku składników. Tradycyjne tamagoyaki smaży się na specjalnej prostokątnej patelni, ale z naszym przepisem zrobisz doskonałe tamagoyaki na zwykłej, okrągłej patelni. Przekonaj się sam.
Składniki
Tamagoyaki przepis
- 4 sztuki Jajko
- 1 łyżeczka Sos sojowy
- 2 łyżeczki Cukier
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka olej
Przygotowanie
- 1
Wbij jajka do miski, dodaj sos sojowy, cukier oraz sól i dokładnie roztrzep.
- 2
Rozgrzej patelnię, wlej olej.
- 3
Wlej na patelnie bardzo cienką warstwę jajek. Poczekaj aż się zetnie, za pomocą szpatułki przesuń jajka na jeden bok patelni. Kolejną cienką warstwę wlej na zwinięty rulon i patelnię, a gdy masa się zetnie zwiń w rulon warstwę, która jest na patelni. Zawsze zwijaj rulon w ten sam bok patelni. Dolewaj kolejne warstwy do czasu aż skończą się jajka.
- 4
Usmażony i zwinięty omlet przełóż na bambusową matę do sushi, uformuj kształt walca. Podziel omleta na plastry o grubości 3-4 centymetry. Podawaj na ciepło.
Zobacz także:
- Raita rewelacyjny indyjski dip do drugiego dania lub przekąski
- Przepis na wspaniałe pierożki dim sum
- Panang curry niewiarygodnie aromatyczne danie, które zrobisz w 20 minut
Tamagoyaki, tradycyjna jajeczna japońska przekąska
Tamagoyaki to tania i łatwa do przygotowania przekąska lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Tamagoyaki (smażone jajko) wyglądem przypomina ciasno zwiniętego naleśnika. Co do zasady omlet japoński smażony jest na kanciastej patelni, dzięki temu zwijanie rulonu z cienkiej warstwy smażonego jajka jest łatwiejsze. Przygotowanie tamagoyaki nie jest trudne, ale wymaga wprawy. Ważne jest, aby nie wlewać masy jajecznej na boki patelni i zwijać rulon zawsze w jedna stronę. Cienką warstwę jajek należy wlewać także na zwinięty rulon i rozlewać masę na pozostała część patelni. Pomocnym gadżetem będą szpatułki z silikonową końcówką. Omlet w japońskim stylu oprócz charakterystycznego kształtu ma też ciekawy smak. Mieszanka sosu sojowego i cukru dostarcza słodko-słonego smaku. Omlet smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Pokrojony w plastry omlet stanowi dodatek do sushi, jest też dobrym pomysłem na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Jak zrobić puszystego i delikatnego omleta tamagoyaki?
Tradycyjny japoński omlet (tamagoyaki) zawiera składnik, który nadaje daniu puszystości. Mowa o mirini, czyli słodkiej przyprawie o 14% zawartości alkoholu. Przyprawę można kupić w sklepach internetowych lub sklepach z produktami orientalnymi. Ile przyprawy mirini dodać, aby uzyskać puszysta i delikatna strukturę tamagoyaki? do omleta przygotowywanego z 4 jajek należy dodać łyżkę przyprawy.
Jakie dodatki do tamagoyaki?
Smak tamagoyaki można wzbogacić dodając do masy jajecznej szczypiorek, cienkie plasterki wędzonego łososia, tarty żółty ser, posiekanego pomidora bez gniazd nasiennych. Gotowego omleta można serować z wszystkimi warzywnymi surówkami lub ulubionymi świeżymi warzywami.
Przechowywanie tamagoyaki
Tamagoyaki można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Omlet powinien być zjedzony maksymalnie 2 dni od przygotowania. Przed włożeniem trzeba wystudzić danie. Omlet nie nadaje się do mrożenia.
Patelnia do smażenia tamagoyaki
Tradycyjne japońskie tamagoyaki smażone są na prostokątnych patelniach. Kształt patelni ułatwia zawijanie podsmażonej masy jajecznej. Na rynku można znaleźć szeroki wybór kanciastych patelni z różnego tworzywa i z różne zakończoną rączką. Jeśli lubisz tamagoyaki i chcesz je robić częściej, pomyśl o kupnie prostokątnej patelni z nieprzywierająca powłoką. Ceny patelni uzależnione są od wielkości i materiału wykonania i wahają się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. Profesjonalne prostokątne i miedziane patelnie to koszt nawet 2 tysięcy złotych.