Tamagoyaki, czyli japoński zawijany omlet

Tamagoyaki
Źródło: Shutterstock/Ketut Mahendri

Składniki

Tamagoyaki przepis

  • 4 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Sos sojowy
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka olej

Przygotowanie

  1. 1

    Wbij jajka do miski, dodaj sos sojowy, cukier oraz sól i dokładnie roztrzep.

  2. 2

    Rozgrzej patelnię, wlej olej.

  3. 3

    Wlej na patelnie bardzo cienką warstwę jajek. Poczekaj aż się zetnie, za pomocą szpatułki przesuń jajka na jeden bok patelni. Kolejną cienką warstwę wlej na zwinięty rulon i patelnię, a gdy masa się zetnie zwiń w rulon warstwę, która jest na patelni. Zawsze zwijaj rulon w ten sam bok patelni. Dolewaj kolejne warstwy do czasu aż skończą się jajka.

  4. 4

    Usmażony i zwinięty omlet przełóż na bambusową matę do sushi, uformuj kształt walca. Podziel omleta na plastry o grubości 3-4 centymetry. Podawaj na ciepło.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też