Przepis na wspaniałe pierożki dim sum

Pierożki dim sum
Źródło: Shutterstock

Składniki

Pierożki dim sum przepis

  • 300 g Mąka pszenna
  • 30 g Cukier
  • 50 ml olej
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 200 g Mięso mielone wieprzowe
  • 10 sztuk Krewetki
  • 50 g pędy bambusa
  • 30 g Kiełki fasoli mung
  • 0.5 Pęczek Kolendra
  • 1 kawałek Świeży imbir
  • 0.5 Pęczek Szczypiorek
  • 2 łyżki Olej sezamowy
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 2 Szczypty Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 250 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: Do miski wsyp mąkę pszenną, cukier, sól i dodaj wrzącą wodę. Wymieszaj łyżką tak, aby ciasto trochę przestygło, a następnie wyrób ciasto rękoma na gładką i elastyczną masę. Ciasto na pierożki dim sum powinno być miękkie, więc jeśli ciasto jest twarde, dodaj troszkę gorącej wody i wyrób je ponownie. Gotowe ciasto owiń w folię i odstaw na bok na 30 minut.

  2. 2

    Farsz: Krewetki obierz, przelej zimną wodą i posiekaj w drobną kostkę. Szczypior, papryczkę chili i kolendrę posiekaj na drobno. Imbir zetrzyj na tarce. Do mielonego mięsa dodaj pędy bambusa, kiełki, olej sezamowy, pieprz oraz wcześniej posiekane krewetki, imbir, papryczkę i zieleninę. Wszystko starannie wymieszaj.

  3. 3

    Stolnicę posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na nią wcześniej przygotowane ciasto. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wytnij kółka o średnicy około 8 cm. Każde koło posmaruj z wierzchu olejem. Na środek placka wyłóż porcję farszu, brzegi ciasta ściśnij tak, aby powstały małe sakiewki.

  4. 4

    Gotowe pierożki dim sum rozłóż luźno na bambusowej macie do gotowania na parze. Przykryj naczynie i paruj pierożki przez 25 minut.

     

    Zobacz także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też