Przepis na najlepszą zalewę do sushi — poznaj sekret wyjątkowych rolek

Zalewa do sushi
Źródło: Shutterstock/MaryLucky

Składniki

Zalewa do sushi

  • 1 łyżeczka Sól
  • 250 g Ryż
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 łyżki Ocet ryżowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż starannie opłucz na sicie zimną, bieżącą wodą. Powtarzaj tę czynność tak długo, aż woda, którą opłukujesz ryż, pozostanie całkowicie czysta. W trakcie tego procesu zalecamy ostrożnie mieszać ziarenka dłonią.

  2. 2

    Ryż wsyp do garnka i dodaj wodę. Na każdą 1 szklankę ryżu, będziesz potrzebował 1 szklankę wody. 

  3. 3

    Ryż doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. 

  4. 4

    Gdy upłynie wyznaczony czas, ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw na ok. 15 minut. 

  5. 5

    Aby przygotować zalewę do sushi, w miseczce wymieszaj ocet ryżowy, cukier oraz sól. Aby mieć pewność, że składniki się dobrze połączyły, możesz je delikatnie podgrzać. 

  6. 6

    Zalewę do sushi wlej do garnka z ryżem i ostrożnie wymieszaj komponenty. 

  7. 7

    Ponownie przykryj naczynie ściereczką i pozostaw na kolejne 15 minut. W tym czasie zalewa do sushi wniknie w głąb ziarenek ryżu.

     

    Ryż wykorzystywany do przygotowania sushi powinien być chłodny. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też