Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami, dla wielu osób są nieodłącznym element świąt — zarówno Bożego Narodzenia, jak i Wielkanocy. Podawane są do barszczu czerwonego, zamiast uszek czy krokietów. Mała, poręczna forma przekąski sprawia, że posiłek staje się bardziej apetyczny, a smak pasztecików z pieczarkami wprawia w zachwyt nawet najbardziej wymagających i wybrednych entuzjastów jedzenia. Sprawdź, jak łatwo można je przygotować.
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 20 g Świeże drożdże
- 150 ml Mleko
- 80 g Masło
- 450 g Mąka pszenna
- 1 Jajko
- 1 łyżeczka Cukier
- 0.5 Łyżeczka Sól
Farsz z pieczarkami
- 4 ząbki Czosnek
- 500 g Pieczarki
- 1 sztuka Cebula
- 1 Jajko
- 1 łyżka Bułka tarta
- 1 łyżka Natka pietruszki
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Kminek
Przygotowanie
- 1
Świeże drożdże skrusz do kubka. Dodaj do nich 50 ml mleka, wraz z łyżką mąki pszennej oraz łyżeczką cukru. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, pozostawiając do wyrośnięcia rozczynu — finalnie powinien dosięgnąć do wierzchu kubka.
- 2
W międzyczasie roztop masło w rondelku i odstaw je, by ostygło.
- 3
Przygotuj ciasto drożdżowe na paszteciki z pieczarkami. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj jajko, przestudzone masło, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka, a na koniec dodaj gotowy rozczyn. Wszystkie składniki starannie ugnieć rękoma, i wyrabiaj, aż stanie się sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto drożdżowe włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. Ciasto powinno wówczas podwoić pierwotną objętość.
- 4
Obierz cebulę i posiekaj ją na drobne kawałki. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na niej pokrojoną cebulę. Oczyść pieczarki i pokrój je w drobną kosteczkę. Następnie przełóż je do smażącej się cebuli, dodaj czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę) oraz posiekaną pietruszkę zieloną. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 5 minut.
- 5
Farsz pieczarkowy dopraw do smaku, dodając pieprzu i soli. Po chwili wyłącz palnik i odłóż patelnię na bok, by pieczarki lekko się ostudziły.
- 6
Następnie do farszu dodaj rozbełtane jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.
- 7
Wyrośnięte ciasto na paszteciki z grzybami rozwałkuj na kształt prostokątnego placka i nałóż przygotowany farsz pieczarkowy. Rozsmaruj go równomiernie na całej powierzchni drożdżowego ciasta.
- 8
Teraz zawiń ciasto z nadzieniem, postępując jak przy zawijaniu rolady. Mocno je dociskaj, by paszteciki były zwarte i nie rozpadały się.
- 9
Gotową roladę potnij w plastry, mierzące ok. 5 cm. Najlepiej posłużyć się ostrym nożem.
- 10
Przygotuj dużą blaszkę, w której będą piekły się paszteciki z pieczarkami. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia, następnie połóż na niej przygotowane kawałki pasztecików, a każdy z nich posmaruj starannie rozbełtanym jajkiem. Wierzch możesz posypać kminkiem, sezamem lub czarnuszką. Paszteciki z pieczarkami pozostaw na blasze na kilka minut.
- 11
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- 12
Paszteciki z pieczarkami piecz ok. 25 minut, aż staną się apetycznie rumiane.
Wypróbuj także przepis na paszteciki z mięsem.
Paszteciki z pieczarkami to wyborna przekąska, która uświetni zasobność świątecznego stołu. Równie dobrze można spożywać ją oddzielnie, jako mały rarytas między posiłkami. Doskonale smakuje w towarzystwie barszczu czerwonego, ale warto skosztować jej oddzielnie, niedługo po wyciągnięciu z pasztecików z piekarnika.
Kiedy przygotować paszteciki z pieczarkami?
Paszteciki z pieczarkami warto przyrządzić na rodzinne spotkania przy stole. Boże Narodzenie czy Wielkanoc nie są jedynymi sposobnościami, na zrobienie tej smacznej przekąski. Goście i domownicy z pewnością docenią wyjątkowy smak przystawki, dlatego polecamy przygotować jej więcej — porcja pasztecików z pieczarkami może okazać się niewystarczająca.
Paszteciki z pieczarkami — przepis
Przepis na paszteciki z pieczarkami nie jest trudny. Bardzo ważne jest odpowiednie wyrobienie ciasta drożdżowego i właściwe przyprawienie farszu. Dla miłośników grzybów polecamy wzbogacić nadzienie o suszone grzyby. Należy je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie (czas moczenia powinien wynosić przynajmniej 20 minut) i dodać na patelnię do smażących się pieczarek. Wówczas paszteciki z pieczarkami nabiorą bardziej intensywnego smaku.