Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 20 g Świeże drożdże
  • 150 ml Mleko
  • 80 g Masło
  • 450 g Mąka pszenna
  • 1 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Farsz z pieczarkami

  • 4 ząbki Czosnek
  • 500 g Pieczarki
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 Jajko
  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 1 łyżka Natka pietruszki
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Świeże drożdże skrusz do kubka. Dodaj do nich 50 ml mleka, wraz z łyżką mąki pszennej oraz łyżeczką cukru. Całość starannie wymieszaj i odłóż na bok, pozostawiając do wyrośnięcia rozczynu — finalnie powinien dosięgnąć do wierzchu kubka.

  2. 2

    W międzyczasie roztop masło w rondelku i odstaw je, by ostygło.

  3. 3

    Przygotuj ciasto drożdżowe na paszteciki z pieczarkami. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj jajko, przestudzone masło, 0,5 łyżeczki soli, 100 ml mleka, a na koniec dodaj gotowy rozczyn. Wszystkie składniki starannie ugnieć rękoma, i wyrabiaj, aż stanie się sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto drożdżowe włóż do miski, przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, na ok. godzinę. Ciasto powinno wówczas podwoić pierwotną objętość.

  4. 4

    Obierz cebulę i posiekaj ją na drobne kawałki. Rozgrzej olej na patelni i zeszklij na niej pokrojoną cebulę. Oczyść pieczarki i pokrój je w drobną kosteczkę. Następnie przełóż je do smażącej się cebuli, dodaj czosnek (starty lub przeciśnięty przez praskę) oraz posiekaną pietruszkę zieloną. Całość dokładnie wymieszaj i smaż ok. 5 minut.

  5. 5

    Farsz pieczarkowy dopraw do smaku, dodając pieprzu i soli. Po chwili wyłącz palnik i odłóż patelnię na bok, by pieczarki lekko się ostudziły.

  6. 6

    Następnie do farszu dodaj rozbełtane jajko oraz 1 łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Wyrośnięte ciasto na paszteciki z grzybami rozwałkuj na kształt prostokątnego placka i nałóż przygotowany farsz pieczarkowy. Rozsmaruj go równomiernie na całej powierzchni drożdżowego ciasta.

  8. 8

    Teraz zawiń ciasto z nadzieniem, postępując jak przy zawijaniu rolady. Mocno je dociskaj, by paszteciki były zwarte i nie rozpadały się.

  9. 9

    Gotową roladę potnij w plastry, mierzące ok. 5 cm. Najlepiej posłużyć się ostrym nożem.

  10. 10

    Przygotuj dużą blaszkę, w której będą piekły się paszteciki z pieczarkami. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia, następnie połóż na niej przygotowane kawałki pasztecików, a każdy z nich posmaruj starannie rozbełtanym jajkiem. Wierzch możesz posypać kminkiem, sezamem lub czarnuszką. Paszteciki z pieczarkami pozostaw na blasze na kilka minut.

  11. 11

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  12. 12

    Paszteciki z pieczarkami piecz ok. 25 minut, aż staną się apetycznie rumiane.

     

    Wypróbuj także przepis na paszteciki z mięsem. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też