Kulki ryżowe nadziewane mozzarellą

Kulki ryżowe z mozzarellą
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Ugotowany ryż
  • 100 g Bułka tarta
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 garść Pietruszka
  • 50 g Parmezan starty
  • 150 g Mozzarella

Do panierowania

  • 2 sztuki Jajko
  • 150 g Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotowany ryż włóż do miski i dodaj bułkę tartą, jajka, posiekane pietruszkę oraz starty parmezan i połącz ze sobą wszystkie składniki.

  2. 2

    Spróbuj przygotowanej mieszanki i dopraw do smaku, dodając odrobinę soli i czarnego pieprzu.

  3. 3

    Z mieszanki składników uformuj kulki o wielkości ok. 5 cm. W każdej z kulek zrób palcem otwór w środku i wypełnij go kawałkiem mozzarelli.

  4. 4

    Kulki ryżowe panieruj w rozbełtanym widelcem jajku, a następnie w bułce tartej.

  5. 5

    Panierowane kuleczki smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty, aż będą pięknie brązowe i chrupiące.

  6. 6

    „Arancini Di Riso” świetnie smakuje solo, ale możesz podawać je również z ketchupem lub domowym sosem pomidorowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też