Kulki ryżowe nadziewane mozzarellą
Popularna włoska przekąska „Arancini Di Riso” jest tak samo dobra, jak wygląda. Chrupiąca kulka ryżowa wypełniona rozpływającą się mozzarellą. Palce lizać!
Składniki
- 300 g Ugotowany ryż
- 100 g Bułka tarta
- 1 sztuka Jajko
- 1 garść Pietruszka
- 50 g Parmezan starty
- 150 g Mozzarella
Do panierowania
- 2 sztuki Jajko
- 150 g Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Ugotowany ryż włóż do miski i dodaj bułkę tartą, jajka, posiekane pietruszkę oraz starty parmezan i połącz ze sobą wszystkie składniki.
- 2
Spróbuj przygotowanej mieszanki i dopraw do smaku, dodając odrobinę soli i czarnego pieprzu.
- 3
Z mieszanki składników uformuj kulki o wielkości ok. 5 cm. W każdej z kulek zrób palcem otwór w środku i wypełnij go kawałkiem mozzarelli.
REKLAMA - 4
Kulki ryżowe panieruj w rozbełtanym widelcem jajku, a następnie w bułce tartej.
- 5
Panierowane kuleczki smaż na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty, aż będą pięknie brązowe i chrupiące.
- 6
„Arancini Di Riso” świetnie smakuje solo, ale możesz podawać je również z ketchupem lub domowym sosem pomidorowym.
Zobacz także: