Sałatka tabbouleh — bliskowschodnia przekąska, która ucieszy oko i podniebienie

Sałatka tabbouleh
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka tabbouleh

  • 0.5 Sztuka Ogórek zielony
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Pomidor
  • 0.5 Szklanka Kasza bulgur
  • 2 pęczki Natka pietruszki
  • 1 pęczek Mięta

Dressing

  • 0.5 Szklanka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W niewielkim naczyniu połącz składniki potrzebne do przygotowania dressingu do sałatki tabbouleh. Do miseczki dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, 0,5 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek oraz sól i drobno posiekany ząbek czosnku (można go także przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce).

  2. 2

    Suchy bulgur zalej wrzącą wodą i przykryj naczynie z kaszą. Kiedy bulgur napęcznieje przesyp go na sito i pozostaw na chwilę, by woda swobodnie okapała.

  3. 3

    Przygotuj warzywa. Zielony ogórek oraz pomidory starannie umyj, a następnie drobno pokrój. Obierz cebulę i pokrój ją możliwie jak najdrobniej. Następie opłucz zioła (miętę oraz natkę pietruszki), po czym połóż je na kawałku ręcznika papierowego i delikatnie osusz. Składniki posiekaj na drobne kawałki.

  4. 4

    Odcedzoną kaszę bulgur przełóż do większej miski. Następnie dodaj do niej pokrojone warzywa, zioła oraz przygotowany na początku sos. Całość dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posmakuj, czy sałatka tabbouleh jest odpowiednio doprawiona. Możesz dodać do niej nasiona granatu, które wpłyną nie tylko na smak, ale i wygląd przekąski.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na sałatkę z farfalle, brokułami i czosnkiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też