Sałatka ryżowa

 Sałatka ryżowa
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 100 g Ryż
  • 150 g Ser żółty
  • 150 g Szynka
  • 1 puszka Groszek konserwowy
  • 3 plastry Ananas z puszki
  • 1 puszka Kukurydza konserwowa
  • 4 sztuki Ogórki kiszone
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • 150 g Majonez
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • Słodka papryka czerwona
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj ryż, postępując według instrukcji, umieszczonej na opakowaniu wybranego produktu. Do przepisu na sałatkę ryżową z powodzeniem możesz wykorzystać ryż pełnoziarnisty. Po ugotowaniu odcedź ryż, a kiedy się ostudzi, dodaj do niego przyprawy (słodką paprykę, oregano, sól oraz czarny pieprz mielony) i przełóż do większej miski, w której finalnie będziesz podawać sałatkę.

  2. 2

    Odcedź ananasa i pokrój plastry owocu w drobną kostkę. Nałóż je na warstwę ryżu. Następnie pokrój również szynkę i pokryj nią pokrojonego ananasa. Na durszlak wsyp groszek oraz kukurydzę. Odcedzone składniki wsyp do miski z sałatką ryżową. Teraz dodaj starty ser żółty, posiekaj zieloną pietruszkę, a na samą górę dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone.

  3. 3

    Wierzch sałatki ryżowej pokryj warstwą majonezu i posyp posiekanym szczypiorkiem. Możesz również przyozdobić sałatkę, układając na niej pokrojone w plastry rzodkiewki.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę z komosy ryżowej i łososia. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też