Camembert z grilla — rozpływający się ser francuski z pysznymi dodatkami

Camembert z grilla
Źródło: GettyImages

Składniki

Camembert z grilla

  • 2 opakowania Ser camembert
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Bułka paryska

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania sosu pietruszkowego. Zgnieć ząbek czosnku przez praskę lub bardzo drobno go posiekaj. Następnie pokrój natkę pietruszki na drobne kawałki i wszystko razem wymieszaj  z oliwą dobrej jakości.

  2. 2

    Folię aluminiową podziel na części przypominające kwadraty. Na każdy serek potrzebne są dwa kawałki folii. Powinny być takiej wielkości, aby umożliwiały swobodne zakrycie całej powierzchni camemberta.

  3. 3

    Na kawałek folii połóż jeden krążek sera camembert, posmaruj go z wierzchu przygotowaną oliwą pietruszkową, a następnie przykryj drugim kawałkiem folii, którą następnie szczelnie zawiń. Zwróć uwagę, by ser został szczelnie owinięty.

  4. 4

    Tak przygotowany camembert połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5-10 minut z każdej strony, w zależności od stopnia nagrzania grilla. Camembert z grilla serwuj z dodatkiem kwaskowej żurawiny oraz ulubionym miksem sałat.

    Może zainteresować Cię także przepis na grillowany oscypek z żurawiną.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też