Camembert z grilla — rozpływający się ser francuski z pysznymi dodatkami
Coraz chętniej Polacy grillują nie tylko mięso, ale także warzywa czy sery. Camembert z grilla to idealna propozycja dla osób znudzonych klasycznymi przepisami. Po przygotowaniu zapieczony ser rozpływa się w ustach, a każdy kawałek apetycznie ciągnącego się sera pleśniowego, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
Składniki
Camembert z grilla
- 2 opakowania Ser camembert
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Natka pietruszki
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Bułka paryska
Przygotowanie
- 1
Zacznij od przygotowania sosu pietruszkowego. Zgnieć ząbek czosnku przez praskę lub bardzo drobno go posiekaj. Następnie pokrój natkę pietruszki na drobne kawałki i wszystko razem wymieszaj z oliwą dobrej jakości.
- 2
Folię aluminiową podziel na części przypominające kwadraty. Na każdy serek potrzebne są dwa kawałki folii. Powinny być takiej wielkości, aby umożliwiały swobodne zakrycie całej powierzchni camemberta.
- 3
Na kawałek folii połóż jeden krążek sera camembert, posmaruj go z wierzchu przygotowaną oliwą pietruszkową, a następnie przykryj drugim kawałkiem folii, którą następnie szczelnie zawiń. Zwróć uwagę, by ser został szczelnie owinięty.
- 4
Tak przygotowany camembert połóż na rozgrzanym grillu i piecz przez ok. 5-10 minut z każdej strony, w zależności od stopnia nagrzania grilla. Camembert z grilla serwuj z dodatkiem kwaskowej żurawiny oraz ulubionym miksem sałat.
Może zainteresować Cię także przepis na grillowany oscypek z żurawiną.
Sezon letni to czas grillowania z najbliższymi, kiedy to stoły stają się suto zastawione, a ich przeważającą część stanowią specjały mięsne. Szukając inspiracji na wegetariańskie alternatywy, warto sięgnąć po przysmak rodem z Francji. Grillowany camembert to pyszna i banalnie prosta w przygotowaniu przekąska, której koniecznie trzeba spróbować. Ser z grilla można podawać z dodatkiem żurawiny — to idealne połączenie, które z pewnością uraczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Jak przyrządzić camembert z grilla?
Camembert z grilla będzie nie tylko smacznym, ale apetycznie prezentującym się dodatkiem, który uświetni wieczór spędzony przy stole w gronie najbliższych osób. Rozpływające się wnętrze sera oraz przypieczona skórka, zwieńczona pietruszkowym sosem, to sposób na zaskoczenie zaproszonych na grilla osób.
Camembert z powodzeniem można przygotować na wszystkich rodzajach grilla. Zarówno węglowy, elektryczny jak i gazowy grill umożliwi przypieczenie serka do odpowiedniej konsystencji. Poza sezonem wakacyjnym camembert można również przygotować w piekarniku lub na patelni. Należy zwrócić jedynie uwagę na czas przygotowywania tego francuskiego specjału, ponieważ najlepiej smakuje on bezpośrednio po zdjęciu z grilla.
Sery miękkie zawsze najbezpieczniej przygotowywać starannie zawinięte w folię aluminiową. Uchroni je ona przed spłynięciem na rozżarzone węgielki. Warto także pamiętać, że sera nie odwracamy nigdy widelcem. Najlepiej do tego celu wykorzystać łopatkę, która również zmniejszy ryzyko pęknięcia i wylania się camemberta na rozgrzanego grilla.
Camembert z grilla – jak podawać?
Camembert z grilla ze względu na szybki czas przygotowania stanowi świetny pomysł na smakowitą przystawkę. Tak jak i wiele innych serów, doskonale komponuje się z dżemami, i konfiturami z żurawiny. Jest to jedno z najbardziej klasycznych i niezawodnych połączeń. Wytrawny, lekko orzechowy smak camemberta ze słodko-kwaśną żurawiną stanowi duet, któremu ciężko się oprzeć.
Dla osób, które nie przepadają za łączeniem smaków słodkich z wytrawnymi, świetnie sprawdzi się dodatek pieczywa, np. bagietki z masłem czosnkowym lub plastrów grillowanego boczku. Camembert z grilla można podawać także z dodatkiem rukoli, orzechów włoskich i gruszki, przyrządzając z wymienionych składników wyborną sałatkę. W tym przypadku idealnie pasować będzie dodatek sosu miodowo-musztardowego. Camembert z grilla można też zestawić z innymi produktami ściągniętymi z rusztu. Do krążków pysznego serka będą pasować m.in. szaszłyki warzywne lub bakłażan z grilla.