Prosty i szybki przepis na szpinak z makaronem dla całej rodziny

Makaron ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 400 g Świeży szpinak
  • 1 opakowanie Mascarpone
  • 150 g Pierś z kurczaka
  • 3 ząbki Czosnek
  • 150 g Makaron penne
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 szczypty Pieprz
  • 2 łyżki Olej
  • 3 łyżki Ser grana padano

Przygotowanie

  1. 1

    Sos szpinakowy do makaronu: Mięso przelać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na prostokątne paski lub dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojone mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć około 5 minut.

  2. 2

    Szpinak umyć w zimniej wodzie, odciąć łodygi. Liście szpinaku umieścić w garnku, dusić przez około 3 minuty. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę prosto do szpinaku. Dodać szczyptę soli, pieprz i wymieszać.

  3. 3

    Dusić do czasu, aż woda wyparuje. Następnie dodać podsmażone mięso, wymieszać. Dodać serak mascarpone i wymieszać. 

  4. 4

    Makaron: Do garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Dodać makaron i gotować do miękkości. Odcedzić i dodać do przygotowanego sosu. Wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać serem grana padano.

    Zobacz przepis na makaron z pesto i kurczakiem. 

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też