Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Racuchy z jabłkami

  • 250 ml Mleko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 2 łyżki Cukier
  • 20 g Świeże drożdże
  • 4 sztuki Jabłko
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczyn drożdżowy do racuchów: Podgrzej 100 ml mleka. Do miski wlej letnie mleko, dodaj łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżeczki mąki. Dokładniej wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 10 minut do wyrośnięcia.

  2. 2

    Resztę mąki przełóż do miski, dodaj pozostały cukier oraz mleko, sól, jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy, delikatnie wymieszaj składniki.

  3. 3

    Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do ciasta, wymieszaj. 

  4. 4

    Na patelnie wlej niewielką ilość oleju i podgrzej. Łyżką stołową nakładaj placki na rozgrzany tłuszcz. Smaż racuchy z oby stron na złoto.

  5. 5

    Wyjmij placki na ręcznik papierowy i przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Podawaj ciepłe.

    Zobacz przepis na placki owsiane. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też