Ladyfingers — podłużne biszkopty
Domowe biszkopty wyglądają luksusowo, czy to deserze podawanym na zimno, czy jako przekąska na stół.
Autor:
Smak.pl
Deser
Łatwe dania
Główne składniki
Mąka
Jajka
Okazje
Karnawał
Podwieczorek
Posiłki
Przekąski
Desery
Przepisy dla dzieci
REKLAMA
Składniki
- 3 Jajko
- 1 Białko jajka
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 0.5 Szklanka Cukier
- 0.5 Łyżeczka Cukier wanilinowy
- Szczypta Sól
Posypka
- 2 łyżki Cukier puder
- 2 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- 2
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól i ubij je na puch.
- 3
Żółtka ubij z cukrem.
REKLAMA - 4
Do ubitych białek dodawaj stopniowo żółtka utarte z cukrem. Następnie do miski wsyp przesianą mąkę oraz cukier wanilinowy. Całość wymieszaj, posługując się silikonową szpatułką.
- 5
Blaszkę do pieczenia posmaruj masłem. Rękaw cukierniczy napełnij przygotowaną masą i wyciskaj podłużne ciasteczka na blaszkę. Całość posyp mieszanką cukrów pudrem i odstaw na 5-10 minut.
- 6
Podłużne biszkopty piecz 10-15 minut.
REKLAMA