Pasta z bakłażana
Doskonała pasta z bakłażana sprawdzi się nie tylko jako smarowidło do kanapek. Z powodzeniem wykorzystasz ją jako pyszny dip — do nachosów, warzyw czy wafli ryżowych.
Składniki
- 3 sztuki Bakłażan
- 1 słoik Pomidory suszone
- 3 łyżki Pasta tahini
- 3 ząbki Czosnek
- 3 sztuki Cebula
- Natka pietruszki
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Umyj bakłażany, wykonaj na nich kilka nakłuć i piecz w 190 st. C przez ok. 40 minut — po 20 minut na jedną stronę. Kiedy bakłażany będą gotowe, usuń spalone części i przełóż warzywa do oddzielnego naczynia.
- 2
Obierz cebulę, posiekaj ją na drobne kawałki i zeszklij na odrobinie oleju. W międzyczasie obierz czosnek.
- 3
Do miski z upieczonym bakłażanami dodaj usmażoną cebulę, suszone pomidory, czosnek, przyprawy oraz pastę tahini. Całość zblenduj na gładką masę.
REKLAMA - 4
Pasta z bakłażana gotowa! Teraz przełóż ją do szklanych słoiczków i przechowuj w chłodnym miejscu. Przed zaserwowaniem, wierzch aromatycznej pasty do kanapek posyp posiekaną pietruszką zieloną.