Pasta z bakłażana

Pasta z bakłażana
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 3 sztuki Bakłażan
  • 1 słoik Pomidory suszone
  • 3 łyżki Pasta tahini
  • 3 ząbki Czosnek
  • 3 sztuki Cebula
  • Natka pietruszki
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj bakłażany, wykonaj na nich kilka nakłuć i piecz w 190 st. C przez ok. 40 minut — po 20 minut na jedną stronę. Kiedy bakłażany będą gotowe,  usuń spalone części i przełóż warzywa do oddzielnego naczynia.

  2. 2

    Obierz cebulę, posiekaj ją na drobne kawałki i zeszklij na odrobinie oleju. W międzyczasie obierz czosnek.

  3. 3

    Do miski z upieczonym bakłażanami dodaj usmażoną cebulę, suszone pomidory, czosnek, przyprawy oraz pastę tahini. Całość zblenduj na gładką masę.

  4. 4

    Pasta z bakłażana gotowa! Teraz przełóż ją do szklanych słoiczków i przechowuj w chłodnym miejscu. Przed zaserwowaniem, wierzch aromatycznej pasty do kanapek posyp posiekaną pietruszką zieloną.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też