Najsmaczniejsze i proste ciasto bez pieczenia – arbuzowy sernik na zimno

Arbuzowy sernik na zimno
Źródło: gettyimages.com

Składniki

Spód

  • 200 g Herbatniki maślane
  • 125 g Masło

Masa

  • 300 g Twaróg
  • 7.5 łyżeczek Żelatyna w proszku
  • 75 g Cukier
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1 sztuka Limonka
  • 600 g Śmietanka 36%
  • 1 sztuka Galaretka truskawkowa

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie arbuzowego sernika na zimno to nic skomplikowanego. Oprócz powyższych skłądników potrzebować będziesz jeszcze 600 g arbuza.

    Do przygotowania spodu tego ciasta bez pieczenia potrzebujesz masła i herbatników. Ciastka rozkrusz na drobny piasek np. za pomocą blendera. Jeśli nie masz blendera włóż herbatniki do worka na mrożonki i rozkrusz je za pomocą wałka. Następnie zagnieć je z miękkim masłem.

  2. 2

    Ciasteczkową masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 26 cm. Wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia. Włóż tortownicę ze spodem do lodówki.

  3. 3

    Przygotowanie masy rozpocznij od wyciśnięcia soku z limonki i namoczenia żelatyny w 8 łyżkach zimnej wody, a następnie odstaw ją do napęcznienia.

  4. 4

    Arbuza podziel na kawałki, oczyść z pestek i skórki. 200 g zmiksuj blenderem razem z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z limonki. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.

  5. 5

    Podgrzej żelatynę. Nie zapomnij cały czas mieszać się do momentu rozpuszczenia.  Dodaj do niej odrobinę zmiksowanego arbuza, a następnie wymieszaj z resztą masy.

  6. 6

    Wstaw do lodówki i zostaw do momentu kiedy masa zacznie tężeć. Wtedy wyciągnij masę i dodaj do niej twaróg. Mieszaj energicznie.

  7. 7

    Ubij na sztywno śmietanę i dodaj ją do masy serowej. Kiedy będzie gotowa, przelej ją do tortownicy i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny. Pozostałą część arbuza pokrój w niewielką kostkę i wyłóż na wierzch tężejącej masy.

  8. 8

    Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstaw ją do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Kiedy zacznie tężeć przelej ją na masę arbuzową. Wstaw do lodówki jeszcze na ok. godzinę, aby galaretka stężała.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też