Tarta z owocami, czyli deser idealny
Tarta owocowa z delikatnym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone to propozycja na wyrafinowany deser. Przygotowanie tarty nie jest trudne, ale trzeba trzymać się przepisu. Zobacz, jak zrobić tartę z owocami.
Składniki
Kruche ciasto
- 180 g Mąka pszenna
- 1 sztuka Żółtko
- 1 sztuka Jajko
- 1 łyżka Smalec
- 80 g Zimne masło
- 1 łyżka Cukier puder
- 1 Szczypta Sól
Krem serkowy
- 200 g Serek mascarpone
- 150 ml Śmietana kremówka 36%
- 4 łyżki Cukier puder
- 1 łyżka Skórka z cytryny
Dodatkowo
- 30 sztuk Truskawki
- 50 g Borówki amerykańskie
Przygotowanie
- 1
Ciasto. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, cukier puder i wymieszaj. Zrób wgłębienie, wbij żółtka oraz jajko. Wyjmij z lodówki masło oraz smalec, za pomocą noża podziel je na mniejsze części i dodaj do mąki i jajek. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ciastem. Zadbaj o to, aby ciasto na brzegach było przynajmniej równe z rantem, najlepiej jak troszkę wystaje. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, włóż ciasto, piecz przez 12 minut. Wyjmij i wystudź.
- 2
Krem serkowy: Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, a następnie porcjami dodaj serek mascarpone, delikatnie wymieszaj obie masy. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj skórkę na tarce, dodaj do kremu serkowego. Wymieszaj. Przygotowaną masę wlej na zimne ciasto. Czystymi i suchymi owocami udekoruj ciasto. Tartę włóż do lodówki na około godzinę.
Zobacz także:
Jak zrobić udane ciasto kruche do tarty?
Ciasto kruche jest proste w przygotowaniu, ale aby zrobić spód do tarty z kruchego ciasta trzeba mieć wprawę lub zastosować się do kilku porad. Oto kilka z nich. Do ciasta trzeba dodać dobre składniki, począwszy od mąki na tłuszczach skończywszy. Do ciasta kruchego dodajemy prawdziwe masło, nie margarynę. Do ciasta trzeba dodać smalec, który nadaje kruchość. Zarówno masło jak i smalec muszą być dobrze schłodzone. Ciasto trzeba sprawnie zagnieść, a następnie schłodzić. Można zwinąć je w kulkę i odstawić do lodówki, a później schłodzone rozwałkować i wyłożyć formę. Można też postąpić jak w przepisie powyżej, czyli przygotowanym ciastem wyłożyć foremkę i dopiero później wstawić je do lodówki.
Pieczenie ciasta kruchego na tartę
Ciasto na tartę jest cienkie, dlatego jego pieczenie jest krótkie i trwa od 10 do 12 minut. Ciasto powinno być pieczone w temperaturze 180 stopni. Foremka powinna być wysmarowana masłem, a ciasto równomiernie rozłożone na całej powierzchni foremki, ze szczególnym uwzględnieniem boków. Ciasto na tartę musi zachować swój pierwotny kształt. Można to osiągnąć wykorzystując dwa sposoby pieczenia ciasta kruchego. Pierwszy: po wyłożeniu foremki ciastem trzeba nakłuć je widelcem lub wykałaczką. Drugi sposób wymaga użycia specjalnych kamieni do pieczenia. Na ciasto wykłada się papier do pieczenia i wsypuje kamienie. W połowie pieczenia trzeba usunąć kamienie i dokończyć pieczenie ciasta.