Tarta z owocami, czyli deser idealny

Tarta z owcami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Zimne masło
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól

Krem serkowy

  • 200 g Serek mascarpone
  • 150 ml Śmietana kremówka 36%
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 1 łyżka Skórka z cytryny

Dodatkowo

  • 30 sztuk Truskawki
  • 50 g Borówki amerykańskie

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto. Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, cukier puder i wymieszaj. Zrób wgłębienie, wbij żółtka oraz jajko. Wyjmij z lodówki masło oraz smalec, za pomocą noża podziel je na mniejsze części i dodaj do mąki i jajek. Z przygotowanych składników zagnieć ciasto. Foremkę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż ciastem. Zadbaj o to, aby ciasto na brzegach było przynajmniej równe z rantem, najlepiej jak troszkę wystaje. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, włóż ciasto, piecz przez 12 minut. Wyjmij i wystudź.

  2. 2

    Krem serkowy: Zimną śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, a następnie porcjami dodaj serek mascarpone, delikatnie wymieszaj obie masy. Cytrynę wyszoruj pod ciepłą wodą i zetrzyj skórkę na tarce, dodaj do kremu serkowego. Wymieszaj. Przygotowaną masę wlej na zimne ciasto. Czystymi i suchymi owocami udekoruj ciasto. Tartę włóż do lodówki na około godzinę.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też