Nadzwyczajne ciasto pianka, które zrobisz z 3 składników. Ten deser zwala z nóg

Kolorowe ciasto pianka
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto pianka

  • 3 szklanek Woda
  • 1 puszka Mleczko zagęszczone niesłodzone
  • 3 opakowania Galaretki w różnych kolorach

Przygotowanie

  1. 1

    3 szklanki o pojemności 250 ml napełnij wrzątkiem, a następnie do każdej z nich wsyp galaretkę o innym kolorze. Mieszaj mikstury do chwili całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie odstaw je na co najmniej 60 minut do wystudzenia. Uważaj jednak, aby galaretki nie zaczęły tężeć.

  2. 2

    Schłodzone mleczko skondensowane umieść w misce i ubijaj je przez ok. 3 minuty. Po tym czasie powinno być one gęste oraz napowietrzone.

  3. 3

    Do dwóch czystych misek wlej galaretki (do każdego naczynia inny kolor). Następnie uzupełnij pojemniki mlekiem skondensowanym, dodając po ok. 1/3 całości kremu do każdego z nich. Do mleka, które pozostało w misce, wlej trzecią galaretkę.

  4. 4

    Każdą mieszankę starannie wymieszaj, korzystając z miksera lub trzepaczki. 

  5. 5

    Na środek tortownicy nakładaj naprzemiennie ok. 4 łyżek pianki w każdym kolorze, aż do chwili wykorzystania wszystkich mieszanek. Następnie wyrównaj wierzch ciasta, aby stał się on idealnie równy.

  6. 6

    Ciasto pianka umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do serwowania.

     

    Ciasto pianka na zimno warto udekorować bitą śmietaną i truskawkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też