Nadzwyczajne ciasto pianka, które zrobisz z 3 składników. Ten deser zwala z nóg
Ciasto pianka to niezwykle efektowny deser, który można przygotować z zaledwie z 3 składników. Łakoć ten wyróżnia nietuzinkowe połączenie barw, które na długo pozostają w pamięci wszystkich domowników oraz kosztujących rarytas gości. Ten lekki i puszysty specjał sprawdzi się idealnie na każdą okazję. Ciasto pianka można z łatwością przyrządzić w okamgnieniu, a ostateczny efekt zawsze zapiera dech w piersiach.
Składniki
Ciasto pianka
- 3 szklanek Woda
- 1 puszka Mleczko zagęszczone niesłodzone
- 3 opakowania Galaretki w różnych kolorach
Przygotowanie
- 1
3 szklanki o pojemności 250 ml napełnij wrzątkiem, a następnie do każdej z nich wsyp galaretkę o innym kolorze. Mieszaj mikstury do chwili całkowitego rozpuszczenia żelatyny, a następnie odstaw je na co najmniej 60 minut do wystudzenia. Uważaj jednak, aby galaretki nie zaczęły tężeć.
- 2
Schłodzone mleczko skondensowane umieść w misce i ubijaj je przez ok. 3 minuty. Po tym czasie powinno być one gęste oraz napowietrzone.
- 3
Do dwóch czystych misek wlej galaretki (do każdego naczynia inny kolor). Następnie uzupełnij pojemniki mlekiem skondensowanym, dodając po ok. 1/3 całości kremu do każdego z nich. Do mleka, które pozostało w misce, wlej trzecią galaretkę.
- 4
Każdą mieszankę starannie wymieszaj, korzystając z miksera lub trzepaczki.
- 5
Na środek tortownicy nakładaj naprzemiennie ok. 4 łyżek pianki w każdym kolorze, aż do chwili wykorzystania wszystkich mieszanek. Następnie wyrównaj wierzch ciasta, aby stał się on idealnie równy.
- 6
Ciasto pianka umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do serwowania.
Ciasto pianka na zimno warto udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Zobacz także:
Przez wzgląd na nietuzinkową prezencję i wielobarwność, ciasto pianka świetnie sprawdza się jako tort serwowany podczas dziecięcych urodzin. Pociechy nie mogą się mu oprzeć, dlatego deser na zimno znika w mgnieniu oka. Piankowy smakołyk nie zawiera jajek, dzięki czemu nawet osoby zmagające się z alergią nie muszą rezygnować z jego smaku.
Nic nie stoi na przeszkodzie, by ciasto pianka podawać także w pucharkach z dodatkiem lubianych owoców oraz polewy czekoladowej. To atrakcyjny sposób podania, który przypadnie do gustu nawet wymagającym smakoszom. Najbardziej lubianym sposobem serwowania omawianego łakocia jest jednak klasyczna wersja — wystarczy pokroić go na mniejsze kawałki i udekorować rozetkami z bitej śmietany.
Zobacz także: Kapitalne ciasto czekoladowe z mascarpone, które zachwyci Twoich gości
Ciasto pianka — jak je przygotować? Praktyczne porady
Ciasto pianka można wykonać zarówno z niesłodzonego mleka zagęszczonego, jak i mleka skondensowanego. Produkty te powinny zawierać około 7,5% tłuszczu. Ważne jest także, aby przed przystąpieniem do przygotowań dobrze je schłodzić. Przepis na ciasto piankę zakłada wykorzystanie 3 galaretek o różnych barwach. Osobiście rekomendujemy sięgnąć po kolor zielony, żółty i czerwony, jednak wybór poszczególnych odcieni zależy wyłącznie od osobistych preferencji zarówno smakowych, jak i wizualnych.
Ciasto pianka można przyrządzać w wielu różnych odsłonach. Najpopularniejsza z nich polega na nakładaniu naprzemiennie porcji kolorowych galaretek, aby tworzyły barwne pręgi. Można także stworzyć 3 osobne warstwy, dzięki czemu ciasto pianka przybierze postać przypominającą klasyczny tort. W takim przypadku pomiędzy wylaniem poszczególnych poziomów polecamy poczekać, aż galaretka dobrze się zetnie.