Fenomenalne ciasto czekoladowe z kremem, idealne na Walentynki

Ciasto czekoladowe z kremem
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Kakao
  • 5 sztuk Jajko
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 1 Szczypta Sól
  • 0.75 Szklanka Kakao

Poncz

  • 100 ml Alkohol
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 0.75 Szklanka Herbata

Krem śmietanowy

  • 2 łyżeczki Żelatyna
  • 250 g Serek mascarpone
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 0.33 Szklanka Gorąca woda
  • 600 ml Śmietanka 30%
  • 200 g Nutella

Galaretka malinowa

  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 sztuka Galaretka malinowa
  • 300 g Maliny

Polewa czekoladowa

  • 60 g Czekolada deserowa
  • 60 ml Śmietanka 30%

Dodatkowo

  • 1 opakowanie Herbatniki kakaowe

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C. 

  2. 2

    Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz kakao przesiej przez sito, po czym starannie wymieszaj suche składniki.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Białka wraz z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę, a następnie dodawaj stopniowo cukier i miksuj do chwili otrzymania gęstej i lśniącej konsystencji. Gdy do tego dojdzie, zmniejsz obroty miksera na minimalne i powoli dodawaj do masy żółtka.

  5. 5

    Do ciasta w 4 porcjach dodaj suche składniki, tj. kakao, mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną, mieszając je za pomocą łyżki stołowej. 

  6. 6

    Foremkę o wymiarach 24 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  7. 7

    Masę na biszkopt przelej na blaszkę i wyrównaj ciasto. Następnie biszkopt włóż do nagrzanego piekarnika i piecz go przez 30 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyciągnij ciasto z kuchenki i pozostaw je w niej do całkowitego wystudzenia. 

  8. 8

    Do rondelka z grubym dnem wsyp maliny i zalej je wodą. Gotuj owoce przez ok. 3 minuty, a następnie ściągnij je z kuchenki i dodaj galaretkę. Mieszaj składniki do chwili całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pozostaw do wystudzenia.

  9. 9

    Aby przygotować krem śmietankowy, żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody i pozostaw do wystudzenia. 

  10. 10

    Śmietankę ubij wraz z dodatkiem serka mascarpone. Gdy masa zgęstnieje, podziel ją na dwie równe części. Pierwszą porcję kremu wymieszaj z nutellą, natomiast do drugiej dodaj cukier puder i również wymieszaj.

  11. 11

    Biszkopt przekrój wzdłuż na dwie równe części.

  12. 12

    Pierwszy blat biszkoptowy nasącz ponczem, następnie rozsmaruj na nim warstwę kremu czekoladowego i ułóż na jego wierzchu herbatniki. Gdy galaretka malinowa zacznie tężeć, wylej ją na warstwę ciasteczek, po czym ułóż drugą warstwę herbatników. Następnie rozsmaruj masę śmietankową, którą przykryj drugim blatem biszkoptowym. Wierzch ciasta nasącz ponczem. 

  13. 13

    Ciasto czekoladowe z mascarpone umieść na co najmniej 6 godzin w lodówce.

  14. 14

    Po tym czasie przygotuj polewę czekoladową. Śmietankę podgrzej w mikrofali lub na palniku o średniej mocy, następnie dodaj do niej kawałki czekolady i mieszaj składniki do chwili otrzymania jednolitej masy. 

  15. 15

    Na koniec ciasto czekoladowe z mascarpone polej obficie przygotowaną polewą i pozostaw na co najmniej 15 minut do zastygnięcia. Po tym czasie wypiek jest gotowy do zajadania.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też