Nieziemskie paluszki ziemniaczane zrobisz w 30 minut. Musisz ich spróbować!

Paluszki ziemniaczane — smażone przekąski imprezowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Paluszki ziemniaczane

  • 1 sztuka Jajko
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 0.5 Szklanka Mleko
  • 500 g Ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżki Parmezan starty
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Kminek
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Możesz także zmielić je w maszynce do mielenia mięsa o drobnych oczkach. Jeżeli dysponujesz ziemniakami pozostałymi z poprzedniego obiadu, możesz wykorzystać je do przygotowania paluszków ziemniaczanych. 

  2. 2

    W misce umieść jajko, purée z ziemniaków, starty parmezan, sól, kminek, mleko oraz mąkę ziemniaczaną. Masę starannie wymieszaj.

  3. 3

    Nagrzej patelnię, a następnie wlej na nią olej rzepakowy do ok. 1 cm wysokości rantów. 

  4. 4

    Masą ziemniaczaną napełnij szprycę z tylką o szerokości ok. 1 cm. 

  5. 5

    Gdy olej osiągnie pożądaną temperaturę, wyciskaj ze szprycy paluszki ziemniaczane mierzące ok. 7 cm. Gdy apetycznie się zarumienią, obróć je na drugą stronę i kontynuuj smażenie do chwili uzyskania złotego koloru.

  6. 6

    Usmażone paluszki ziemniaczane układaj na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 

     

    Paluszki ziemniaczane smakują znakomicie podane z sosem czosnkowym lub dipem pomidorowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też