Zupa krem z brokułów — aksamitna, delikatna i pełna zdrowia

Zupa krem z brokułów
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa krem z brokułów

  • 750 ml Bulion warzywny
  • 30 g Masło klarowane
  • 2 sztuki Brokuły
  • 4 ząbki Czosnek
  • 200 g Cebula
  • 1 łyżka Kremowy serek
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę i czosnek obierz, a następnie rozdrobnij. Do dużego garnka dodaj masło klarowane, po czym wrzuć do niego pokrojone wcześniej warzywa. Mieszaj składniki, smażąc je na małym ogniu, tylko do momentu zeszklenia się warzyw. Uważaj, aby ich nie przypalić, ponieważ nada to zupie niechcianej goryczy.

  2. 2

    Brokuły umyj, odetnij nożem wszystkie różyczki i ponownie je opłucz. Dodaj je do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Następnie wlej bulion warzywny, dodaj przyprawy (sól i pieprz) i zagotuj składniki. Po 20 minutach brokuły powinny być już miękkie.

  3. 3

    Zupę krem z brokułów ściągnij z palnika, dodaj kremowy serek typu Philadelphia i zmiksuj całość na gładki krem. Sprawdź smak zupy i w razie potrzeby dopraw ją według własnych preferencji oraz gustu. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami.

     

    Pysznym pomysłem na obiad jest również przepis na zupę krem z białych warzyw. Koniecznie ją wypróbuj!

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też