Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej gotowa już w 15 minut!
Surówka z kapusty pekińskiej to przekąska, którą możesz przyrządzać przez cały rok, bez względu na miesiąc czy porę roku. Lekka, smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka to prawdziwa bomba witaminowa, która odmieni smak klasycznego posiłku, nie wpływając nadto na jego kaloryczność. Zobacz, jak zrobić najsmaczniejszą surówkę z kapusty pekińskiej — na jej wykonanie wystarczy wygospodarować zaledwie 15 minut.
Składniki
- 200 g Kapusta pekińska
- 1 sztuka Jabłko
- 1 sztuka Marchewki
- 1 łyżka Jogurt naturalny
- 1 łyżeczka Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kapustę pekińską drobno poszatkuj i przełóż do większego naczynia. Do przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej najlepiej jest wybrać mniejszą główkę, ważącą ok. 200 g. Kiedy pokroisz ją na małe kawałeczki, wierzch posyp solą i starannie ugnieć (np. używając tłuczka), po czym odstaw na bok.
- 2
Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj ją na tarce i umieść w oddzielnej misce. Następnie obierz jabłko i również zetrzyj je na tarce, na dużych oczkach. Nie zapomnij o pozbyciu się gniazda nasiennego. Do przygotowanych, startych produktów dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i dopraw do smaku, dosypując odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
- 3
Na koniec do poszatkowanej kapusty pekińskiej dodaj tartą marchew i jabłko z jogurtem. Wymieszaj składniki i posmakuj, czy nie trzeba dodatkowo doprawić klasycznej sałatki.
- 4
Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej gotowa! Serwuj ją do drugiego dania bądź posiłków z grilla.
Wypróbuj także przepis na surówkę z czerwonej kapusty.
Kilka zdrowych składników, połączonych z odrobiną przypraw i jogurtu naturalnego — chociaż na początku może nie brzmieć to zbyt interesująco, efekt końcowy z pewnością Cię zaskoczy. Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej to ekspresowa i banalna w przygotowaniu sałatka, składająca się z zaledwie sześciu produktów. Czas potrzebny na jej wykonanie to jedynie kwadrans, a smak surówki docenią nie tylko osoby dorosłe.
Przekąska jest zdrowa, kolorowa i prezentuje się naprawdę kusząco. Z łatwością wykorzystasz ją do ulepszania codziennych dań jak i urozmaicania smaku potraw, serwowanych na specjalne okazje.
Komu zasmakuje surówka z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Nie zawiera dodatku mięsa, przez co bez najmniejszych wątpliwości można serwować ją również osobom na diecie wegetariańskiej. Poza jaroszami, po przekąskę mogą sięgać także osoby na diecie bezglutenowej, zmagające się z celiakią, czyli nietolerancją glutenu. Kolejnym atutem najlepszej surówki z kapusty pekińskiej jest to, że jest ona niskokaloryczna. W jednej porcji, ważącej 100 g dostarczy ok. 35 kcal, dlatego przepis na lekką sałatkę z pewnością przypadnie do gustu osobom, starającym się utrzymać zgrabną figurę lub tym, stosującym wszelakie diety odchudzające, bazujące na ograniczeniu liczby spożywanych kcal.
To jednak nie wszystkie zalety surówki z kapusty pekińskiej. Jej głównym atutem jest smak, który możemy uzyskać, łącząc jedynie sześć łatwodostępnych produktów i ulubionych przypraw, możliwych do zakupienia w każdym sklepie czy straganie z warzywami.
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej — do czego można ją wykorzystać?
Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej to przepis, który można wykorzystać do wielu dań i posiłków. Pierwszą propozycją jest zestawienie sałatki z drugim daniem — zarówno tym, zawierającym mięso, jak i bezmięsną wersją obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej nadaje się ponadto jako dodatek do dań z grilla. Połączona razem z pieczonym karczkiem, piersią z kurczaka czy szaszłykami będzie smakować naprawdę wyśmienicie.
Innym sposobem na wykorzystanie najlepszej surówki z kapusty pekińskiej jest dodanie jej do domowych hamburgerów, hot dogów, burrito czy wrapów. Jej smak wzbogaci posiłek, uczyni go bardziej wyrazistym i pozwoli dostarczyć nieco witamin i cennych składników odżywczych. To również dobry sposób na “ulepszenie” samodzielnie przygotowywanych fast foodów.