Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej gotowa już w 15 minut!

Surówka z kapusty pekińskiej
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Kapusta pekińska
  • 1 sztuka Jabłko
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 łyżka Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kapustę pekińską drobno poszatkuj i przełóż do większego naczynia. Do przepisu na surówkę z kapusty pekińskiej najlepiej jest wybrać mniejszą główkę, ważącą ok. 200 g. Kiedy pokroisz ją na małe kawałeczki, wierzch posyp solą i starannie ugnieć (np. używając tłuczka), po czym odstaw na bok.

  2. 2

    Marchewkę obierz ze skórki, zetrzyj ją na tarce i umieść w oddzielnej misce. Następnie obierz jabłko i również zetrzyj je na tarce, na dużych oczkach. Nie zapomnij o pozbyciu się gniazda nasiennego. Do przygotowanych, startych produktów dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i dopraw do smaku, dosypując odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

  3. 3

    Na koniec do poszatkowanej kapusty pekińskiej dodaj tartą marchew i jabłko z jogurtem. Wymieszaj składniki i posmakuj, czy nie trzeba dodatkowo doprawić klasycznej sałatki.

  4. 4

    Najlepsza surówka z kapusty pekińskiej gotowa! Serwuj ją do drugiego dania bądź posiłków z grilla.

     

    Wypróbuj także przepis na surówkę z czerwonej kapusty.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też