Najlepsza zupa brokułowa krem, jaką kiedykolwiek jadłeś! Koniecznie jej spróbuj

Zupa brokułowa krem
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa brokułowa krem

  • 1 litr Bulion warzywny
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 2 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Brokuły
  • 0.5 Sztuka Seler
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 100 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Pietruszkę, ziemniaki oraz połowę selera obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Główkę brokuła starannie umyj i podziel na mniejsze części, dzieląc warzywo na mniejsze różyczki. 

  2. 2

    Do dużego garnka wlej bulion i doprowadź go do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, do wywaru dodaj pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, ziemniaki oraz brokuła, podzielonego na mniejsze porcje (różyczki). Następnie do zupy dodaj czosnek — możesz drobno go posiekać bądź przecisnąć przez praskę. Na koniec dopraw zupę brokułową, dodając do niej czarny pieprz mielony oraz sól.

  3. 3

    Zupę gotuj na średniej mocy palnika, przez ok. 30 minut lub do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Warzywa przez cały czas gotowania się zupy powinny być pokryte wywarem. Jeżeli podczas gotowania wyparowało zbyt dużo bulionu, uzupełnij zupę o odrobinę wody.

  4. 4

    Po wskazanym czasie do zupy brokułowej dodaj śmietankę kremówkę 30%. Po chwili zblenduj posiłek na gładki, jedwabisty krem.

  5. 5

    Na sam koniec, zupę brokułową krem dopraw, wedle własnych preferencji. Dla podbicia smaku do zupy można dodać szczyptę papryczki chili — dzięki temu krem brokułowy stanie się doskonałą propozycją na rozgrzewający posiłek.

     

    Jeśli jesteś fanem zielonych zup, polecamy również przepis na aksamitną zupę krem z cukinii.  

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też