Kultowa sałatka colesław, doskonała nie tylko do fast foodów

Sałatka colesław
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Biała kapusta
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Marchewki
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • 0.75 Szklanka Majonez
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 2 łyżeczki Cukier puder
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Zacznij od przygotowania kapusty. Obierz pierwsze liście, po czym przepołów główkę kapusty i drobno ją poszatkuj, pomijając głąb. Zamiast kroić ją nożem, możesz posłużyć się maszynką, korzystając z nakładki przeznaczonej specjalnie do szatkowania warzyw.

  2. 2

    Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce. Następnie obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki.

  3. 3

    Przygotuj sos do sałatki colesław. W niewielkim naczyniu połącz sok wyciśnięty z jednej cytryny, majonez, cukier puder oraz podstawowe przyprawy, czyli czarny pieprz mielony oraz sól. Starannie wymieszaj wszystkie produkty, żeby dobrze się ze sobą połączyły.

  4. 4

    Poszatkowaną kapustę, starte marchewki oraz pokrojoną cebulę umieść w większej misce. Następnie do warzyw dodaj przygotowany sos i starannie wymieszaj surówkę.

  5. 5

    Sałatka colesław gotowa. Umieść ją w lodówce i chłódź przynajmniej 20 minut.

     

    Wypróbuj również przepis na klasyczną surówkę z kapusty pekińskiej.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też