Karkówka pieczona
Przepis na soczystą karkówkę pieczoną w rękawie jest bardzo prosty. Mięso nadaje się jako dodatek do obiadu czy pysznych kanapek. Aromatyczną karkówkę możesz podawać na ciepło lub zimno — wedle własnych upodobań.
Składniki
- 1.5 kg Karkówka wieprzowa
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Pieprz
- 3 łyżeczki Majeranek
- 6 ząbków Czosnek
- 1 łyżeczka Ziarna kolendry
- 0.5 Łyżeczka Kminek
Przygotowanie
- 1
Karczek umyj w zimnej wodzie i osusz, używając ręcznika papierowego.
- 2
Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Włóż go do moździerza i ucieraj razem z ziarnami kolendry, kminkiem, majerankiem pieprzem i solą. Z przypraw i ziół powinna utworzyć się pasta.
- 3
Karczek wysmaruj przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki. Minimalny czas marynowania wynosi 6 godzin, ale mięso może pozostać w lodówce nawet przez 2 doby.
REKLAMA - 4
Marynowane mięso odwiń z folii i przełóż je do rękawa do pieczenia. Zwiąż go tak, aby w środku mięso miało trochę przestrzeni. Przed włożeniem karkówki do piekarnika wykonaj na rękawie kilka nacięć.
- 5
Karkówkę w rękawie przełóż na blachę do pieczenia. Mięso piecz w temperaturze 160 st. (tryb góra/dół) przez ok. 2,5 godziny. Pieczona karkówka sprawdzi się jako pyszny dodatek do drugiego dania, a pokrojona w cieńsze plastry urozmaici smak tradycyjnych kanapek.