Karkówka pieczona

Karkówka pieczona
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1.5 kg Karkówka wieprzowa
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz
  • 3 łyżeczki Majeranek
  • 6 ząbków Czosnek
  • 1 łyżeczka Ziarna kolendry
  • 0.5 Łyżeczka Kminek

Przygotowanie

  1. 1

    Karczek umyj w zimnej wodzie i osusz, używając ręcznika papierowego.

  2. 2

    Obrany czosnek pokrój w cienkie plasterki. Włóż go do moździerza i ucieraj razem z ziarnami kolendry, kminkiem, majerankiem pieprzem i solą. Z przypraw i ziół powinna utworzyć się pasta.

  3. 3

    Karczek wysmaruj przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie owiń je folią i włóż do lodówki. Minimalny czas marynowania wynosi 6 godzin, ale mięso może pozostać w lodówce nawet przez 2 doby.

  4. 4

    Marynowane mięso odwiń z folii i przełóż je do rękawa do pieczenia. Zwiąż go tak, aby w środku mięso miało trochę przestrzeni. Przed włożeniem karkówki do piekarnika wykonaj na rękawie kilka nacięć.

  5. 5

    Karkówkę w rękawie przełóż na blachę do pieczenia. Mięso piecz w temperaturze 160 st. (tryb góra/dół) przez ok. 2,5 godziny. Pieczona karkówka sprawdzi się jako pyszny dodatek do drugiego dania, a pokrojona w cieńsze plastry urozmaici smak tradycyjnych kanapek.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też