Niemieckie roladki wołowe (Rouladen)
Doskonałe roladki z mięsa wołowego, nadziewane boczkiem i piklami. To przepis na tradycyjne niemieckie roladki, które z pewnością podbiją serca Twoich domowników.
Składniki
Roladki wołowe
- 600 g Mięso wołowe z udźca
- 3 łyżki Olej
- 1 sztuka Cebula
- 4 łyżki Musztarda gruboziarnista
- 4 plastry Boczek
- 4 sztuki Pikle
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Sos
- 1 sztuka Marchew
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Liście laurowe
- 5 sztuk Ziele angielskie
- 200 ml Czerwone wino
- 500 ml Bulion wołowy
- 2 łyżki Masło
Przygotowanie
- 1
W dużym garnku lub patelni, nadającej się do piekarnika rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulę.
- 2
Mięso wołowe z udźca pokrój na cztery grubsze części, które rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kawałki o grubości 3 mm.
- 3
Rozbite mięso wołowe posól, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą, nałóż plaster boczku, dodaj podsmażoną cebulę i ogórki, pokrojone wzdłuż w paski. Starannie zawiń każdy płat mięso w rolki i zamknij szczelnie za pomocą wykałaczek lub owiń roladki sznurkiem spożywczym.
- 4
Ponownie rozgrzej olej na patelni i energicznie smaż niemieckie roladki wołowe z obu stron. Odłóż mięso na bok, a na patelnię dodaj prokrojone wcześniej warzywa (marchew, pietruszkę, seler), które następnie polewamy czerwonym winem i bulionem wołowym. Dodaj również liść laurowy i ziele angielskie.
- 5
Niemieckie roladki wołowe włóż z powrotem do aromatycznego sosu i przykryj naczynie do zapiekania. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godziny.
- 6
Następnie ponownie odłóż roladki na bok. Utworzony sos odcedź, wlej go z powrotem na patelnię lub naczynie do pieczenia i redukuj na kuchence przez ok. 10 minut. Na sam koniec w naczyniu rozpuść masło i odstaw sos na bok.
- 7
Roladki wołowe serwuj z purée ziemniaczanym, zatopione w ostrym sosie.
Wypróbuj także przepis na roladki z kurczaka.
Niemiecka kuchnia słynie nie tylko z cieszących się popularnością currywurst (kiełbasą smażoną, podaną w towarzystwie sosy curry), wienerschnitzel (sznyclem po wiedeńsku), eisbein (golonką po berlińsku), weiβwurste (białą kiełbasą) czy kartoffelsalat (sałatką ziemniaczaną). Doskonałą propozycją, wpisującą się w podstawę kuchni niemieckiej, którą stanowią potrawy mięsne, są rouladen — niemieckie roladki wołowe. To danie, które powinien spróbować każdy miłośnik wołowiny. Roladki podane są z aromatycznym sosem, na bazie czerwonego wina, pysznych warzyw i bulionu wołowego.
Jak zrobić niemieckie roladki wołowe?
Przepis wymaga wybrania odpowiedniego mięsa. Najlepiej jest sięgnąć po mięso wołowe z udźca, jednak równie dobrze sprawdzi się szynka lub łopatka wołowa. Przygotowanie rouladen może nie należy do najmniej czasochłonnych, jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi czas, spędzony na przygotowaniu tego iście niemieckiego posiłku.
Nadziewanie roladki wołowe doskonale smakują podane z delikatnym purée ziemniaczanym. Rouladen można serwować również z gotowanymi kawałkami ziemniaków lub ulubionym rodzajem kaszy. Doskonałym dodatkiem do mięsa są ponadto kluski oraz buraczki.