Niemieckie roladki wołowe (Rouladen)

 Niemieckie roladki wołowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Roladki wołowe

  • 600 g Mięso wołowe z udźca
  • 3 łyżki Olej
  • 1 sztuka Cebula
  • 4 łyżki Musztarda gruboziarnista
  • 4 plastry Boczek
  • 4 sztuki Pikle
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Sos

  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 5 sztuk Ziele angielskie
  • 200 ml Czerwone wino
  • 500 ml Bulion wołowy
  • 2 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    W dużym garnku lub patelni, nadającej się do piekarnika rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną cebulę.

  2. 2

    Mięso wołowe z udźca pokrój na cztery grubsze części, które rozbij za pomocą tłuczka na cienkie kawałki o grubości 3 mm.

  3. 3

    Rozbite mięso wołowe posól, dopraw pieprzem, posmaruj musztardą, nałóż plaster boczku, dodaj podsmażoną cebulę i ogórki, pokrojone wzdłuż w paski. Starannie zawiń każdy płat mięso w rolki i zamknij szczelnie za pomocą wykałaczek lub owiń roladki sznurkiem spożywczym.

  4. 4

    Ponownie rozgrzej olej na patelni i energicznie smaż niemieckie roladki wołowe z obu stron. Odłóż mięso na bok, a na patelnię dodaj prokrojone wcześniej warzywa (marchew, pietruszkę, seler), które następnie polewamy czerwonym winem i bulionem wołowym. Dodaj również liść laurowy i ziele angielskie.

  5. 5

    Niemieckie roladki wołowe włóż z powrotem do aromatycznego sosu i przykryj naczynie do zapiekania.  Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piecz ok. 2 godziny.

  6. 6

    Następnie ponownie odłóż roladki na bok. Utworzony sos odcedź, wlej go z powrotem na patelnię lub naczynie do pieczenia i redukuj na kuchence przez ok. 10 minut. Na sam koniec w naczyniu rozpuść masło i odstaw sos na bok.

  7. 7

    Roladki wołowe serwuj z purée ziemniaczanym, zatopione w ostrym sosie.

     

    Wypróbuj także przepis na roladki z kurczaka.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też