Pascha wielkanocna
Tradycyjny deser wielkanocny, przygotowany z mielonego twarogu, na stole świątecznym prezentuje się naprawdę wyjątkowo. Zobacz, jak przygotować pyszną paschę wielkanocną.
Składniki
- 1 kg Twaróg
- 1 szklanki Cukier puder
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 5 Żółtko
- 250 g Masło
- 50 g Smażona skórka z pomarańczy
- 0.5 Łyżeczka Skórka z pomarańczy
- 100 g Rodzynki
- 50 g Suszone morele
- 50 g Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Przed rozpoczęciem kuchcenia, wszystkie produkty wyciągnij z lodówki.
- 2
W misce połącz masło z cukrem, skórką z cytryny i cukrem pudrem. Po chwili do utartego kremu zacznij wbijać po 1 żółtku .
- 3
Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
REKLAMA - 4
Do masy dodaj zmielony twaróg. Całość miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu. Po chwili dodaj również drobno posiekane orzechy, morele oraz smażoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj składniki, żeby ładnie się połączyły.
- 5
Na sito nałóż dwie warstwy gazy i połóż je na misce. Na gazę połóż przygotowaną masę, zawiń odstający materiał na wierzch i przykryj całość talerzykiem.
- 6
Paschę wielkanocną włóż do lodówki. Tradycyjny deser wielkanocny powinien chłodzić się w niej przez całą noc. Następnego dnia wyjmij paschę z lodówki, zdejmij gazę i udekoruj deser, według własnego pomysłu.