Pascha wielkanocna

Pacha wielkanocna
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Twaróg
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 5 Żółtko
  • 250 g Masło
  • 50 g Smażona skórka z pomarańczy
  • 0.5 Łyżeczka Skórka z pomarańczy
  • 100 g Rodzynki
  • 50 g Suszone morele
  • 50 g Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Przed rozpoczęciem kuchcenia, wszystkie produkty wyciągnij z lodówki.

  2. 2

    W misce połącz masło z cukrem, skórką z cytryny i cukrem pudrem. Po chwili do utartego kremu zacznij wbijać po 1 żółtku .

  3. 3

    Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.

  4. 4

    Do masy dodaj zmielony twaróg. Całość miksuj aż do uzyskania gładkiego kremu. Po chwili dodaj również drobno posiekane orzechy, morele oraz smażoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj składniki, żeby ładnie się połączyły.

  5. 5

    Na sito nałóż dwie warstwy gazy i połóż je na misce. Na gazę połóż przygotowaną masę, zawiń odstający materiał na wierzch i przykryj całość talerzykiem.

  6. 6

    Paschę wielkanocną włóż do lodówki. Tradycyjny deser wielkanocny powinien chłodzić się w niej przez całą noc. Następnego dnia wyjmij paschę z lodówki, zdejmij gazę i udekoruj deser, według własnego pomysłu.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też