Polędwiczka wieprzowa
Polędwiczka wieprzowa to doskonały pomysł na obiad — zarówno ten w środku tygodnia, jak i serwowany na większe, bardziej wyjątkowe okazje. Polędwiczka wieprzowa sprawdzi się nawet jako jeden z ciepłych poczęstunków serwowanych podczas świąt. Dobór odpowiednich dodatków sprawi, że razem z delikatnym mięsem można stworzyć satysfakcjonujący i smaczny posiłek.
Składniki
- 1 sztuka Polędwica wieprzowa
- 2 łyżki Oliwa ekstra vergine
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula
- 0.25 Szklanka Bulion
- 0.25 Śmietana 30%
- 30 ml
- 1 łyżka Tymianek suszony
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- 1 łyżka Natka pietruszki
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Umyj polędwicę, delikatnie ją osusz i pokrój w plastry, mierzące ok. 2 cm. Mięso rozbij tłuczkiem, po czym włóż je do miski i posyp mieszanką przypraw: słodką papryką czerwoną, pieprzem, tymiankiem oraz solą. Kiedy kawałki polędwiczki wieprzowej zostaną doprawione, natrzyj je oliwą extra vergine, przykryj naczynie, np. czystą ściereczką i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin), by mięso ładnie się zamarynowało.
- 2
Po kilku godzinnym marynowaniu mięsa rozgrzej olej na dużej patelni i smaż na niej polędwiczkę wieprzową. Po 2 minutach obróć plastry na drugą stronę, żeby mięso zarumieniło się z każdej strony. Gotowe kawałki polędwiczki ułóż na talerzu i odstaw na bok.
- 3
W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie zeszklij ją na patelni, na której smażyła się wcześniej polędwiczka wieprzowa. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2-3 minuty.
- 4
Teraz do cebuli i czosnku dołóż kawałki podsmażonej wcześniej polędwiczki wieprzowej. Całość zalej whisky i gotuj przez ok. 1 minutę, by alkohol odparował.
- 5
Po chwili polędwiczkę wieprzową zalej bulionem i zwiększ płomień. Kiedy całość zacznie się gotować, dodaj śmietankę i wymieszaj zawartość patelni. Nie zapomnij o przewracaniu kawałków mięsa — to gwarancja dokładnego upieczenia się polędwiczek. Na koniec posmakuj, czy sos jest wystarczająco doprawiony. Jeśli nie, dodaj do niego wymagane przyprawy, a całość posyp drobno pokrojoną pietruszką zieloną.
Wypróbuj także przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym.
Polędwiczka wieprzowa w sosie to wyjątkowe danie, doskonale nadające się na okazje, takie jak Wielkanoc, Boże Narodzenie, niedzielny obiad czy rodzinne spotkanie przy stole. Niektórym polędwica kojarzy się z dość wykwintnym posiłkiem — nic w tym dziwnego. Odpowiednio przygotowane mięso rozpływa się w ustach, a towarzystwo pysznych dodatków podkreśla prestiż dania. Dobrą informacją jest również to, że polędwiczka wieprzowa w sosie nie jest wyjątkowo wymagającym przepisem. Wystarczy zamarynować mięso i odczekać kilka godzin. Następnie usmażyć je i przygotować sos, z dodatkiem odrobiny whisky.
Polędwiczka wieprzowa z poniższego przepisu to pomysł na iście królewską potrawę. Mięso otoczone w wyjątkowym sosie zasmakuje nawet najwybredniejszym entuzjastom dobrego jedzenia.
Jak podawać polędwiczkę wieprzową?
Polędwiczka wieprzowa to mięso, z którego możemy przygotować wiele pysznych potraw. Pasuje do niej ogrom dodatków. Serwowana razem z gotowanym ryżem, drobnym makaronem, ziemniakami, kremowym purée bądź ulubioną kaszą będzie smakować wybornie. Ciekawym zestawieniem może okazać się również polędwiczka wieprzowa podana z domowymi kluseczkami gnocchi. W tym przypadku ogranicza nas jedynie wyobraźnia i dostępne składniki.