Polędwiczka wieprzowa

Polędwiczka wieprzowa
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 sztuka Polędwica wieprzowa
  • 2 łyżki Oliwa ekstra vergine
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.25 Szklanka Bulion
  • 0.25 Śmietana 30%
  • 30 ml
  • 1 łyżka Tymianek suszony
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 1 łyżka Natka pietruszki
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj polędwicę, delikatnie ją osusz i pokrój w plastry, mierzące ok. 2 cm. Mięso rozbij tłuczkiem, po czym włóż je do miski i posyp mieszanką przypraw: słodką papryką czerwoną, pieprzem, tymiankiem oraz solą. Kiedy kawałki polędwiczki wieprzowej zostaną doprawione, natrzyj je oliwą extra vergine, przykryj naczynie, np. czystą ściereczką i włóż do lodówki (najlepiej na kilka godzin), by mięso ładnie się zamarynowało.

  2. 2

    Po kilku godzinnym marynowaniu mięsa rozgrzej olej na dużej patelni i smaż na niej polędwiczkę wieprzową. Po 2 minutach obróć plastry na drugą stronę, żeby mięso zarumieniło się z każdej strony. Gotowe kawałki polędwiczki ułóż na talerzu i odstaw na bok.

  3. 3

    W międzyczasie obierz cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie zeszklij ją na patelni, na której smażyła się wcześniej polędwiczka wieprzowa. Do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż razem przez ok. 2-3 minuty. 

  4. 4

    Teraz do cebuli i czosnku dołóż kawałki podsmażonej wcześniej polędwiczki wieprzowej. Całość zalej whisky i gotuj przez ok. 1 minutę, by alkohol odparował.

  5. 5

    Po chwili polędwiczkę wieprzową zalej bulionem i zwiększ płomień. Kiedy całość zacznie się gotować, dodaj śmietankę i wymieszaj zawartość patelni. Nie zapomnij o przewracaniu kawałków mięsa — to gwarancja dokładnego upieczenia się polędwiczek. Na koniec posmakuj, czy sos jest wystarczająco doprawiony. Jeśli nie, dodaj do niego wymagane przyprawy, a całość posyp drobno pokrojoną pietruszką zieloną.

     

    Wypróbuj także przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie malinowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też