Papryka faszerowana — prosty sposób na efektowny posiłek z piekarnika

Papryka faszerowana mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Papryka faszerowana mięsem mielonym

  • 6 sztuk Papryka czerwona
  • 125 g Ryż
  • 500 g Mięso mielone wieprzowe
  • 1 sztuka Cebula
  • 5 ząbków Czosnek
  • 200 g Mozzarella starta
  • 1 garść Szczypiorek
  • 2 sztuki Pomidor
  • 3 łyżki Koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki Olej roślinny
  • Sól
  • Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka
  • 1 łyżeczka Oregano
  • 1 szczypta Chili mielone

Przygotowanie

  1. 1

    Na początku przygotuj farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek smaż przez ok. 10 minut na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. Po tym czasie na patelnię wrzuć mięso mielone, wraz z przyprawami. Podsmażaj przez kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając wymienione składniki.

  2. 2

    Następnie do mięsa mielonego z czosnkiem i cebulą dodaj posiekany miąższ z dwóch obranych pomidorów, trzy łyżki koncentratu pomidorowego oraz drobno posiekany szczypiorek. Pozostaw farsz na palniku i smaż bez przykrycia przez kolejne 10 minut.

  3. 3

    W międzyczasie rozpocznij gotowanie ryżu. Ugotuj go do miękkości zgodnie z instrukcją, umieszczoną na opakowaniu wybranego produktu. Po ugotowaniu dodaj go do farszu, wymieszaj i smaż razem przez 3 minuty. Na tym etapie można również dorzucić kukurydzę konserwową czy czerwoną fasolę z puszki składniki te nadadzą farszowi bardziej meksykańskiego smaku.

  4. 4

    Po wyłączeniu palnika posmakuj farszu w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Możesz użyć mielonego curry, kurkumy czy papryki wędzonej. Następnie odłóż nadzienie na bok i przygotuj wysokie naczynie żaroodporne, w którym będzie można umieścić sześć papryk (każda o jak najbardziej zbliżonej wadze do siebie, by wszystkie potrzebowały tyle samo czasu w piekarniku).

  5. 5

    Czerwone papryki dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem odkrój górną część papryki z ogonkiem, a następnie usuń gniazdo nasienne oraz białe włókna ze środka.

  6. 6

    Gotowym, lekko wystudzonym farszem z dodatkiem większej części sera mozzarella (pozostałej części użyjesz pod koniec pieczenia) nafaszeruj przygotowane papryki i umieść je w naczyniu. 

  7. 7

    Do naczynia z paprykami wlej odrobinę wody (ok. 50 ml), dzięki której unikniesz przypieczenia spodu warzyw. Tak przygotowane naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem lub 190 st. C z trybem góra-dół. Papryki faszerowane piecz przez 40 minut.

  8. 8

    Po 40 minutach zdejmij górne części papryk i odłóż je na talerz. Na wystającym farszu umieść pozostały ser mozzarella i zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut. Po wyjęciu “kapelusze” papryk połóż z powrotem na swoje miejsce. Papryki faszerowane są już gotowe do podania.

     

    Wypróbuj także przepis na faszerowane cukinie z mięsem mielonym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też