Sałatka cezar z pikantnymi krewetkami

 Sałatka cezar z pikantnymi krewetkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Dressing

  • 2 Żółtko
  • 1 łyżeczka Musztarda Dijon
  • 1 łyżeczka Ocet winny
  • Oliwa ekstra vergine
  • 2 ząbki Czosnek
  • 5 sztuk Anchois w oleju
  • 50 g Parmezan
  • Sok z cytryny
  • Sól

Sałatka cezar

  • 4 kromki Białe pieczywo
  • Oliwa z oliwek
  • 1 kawałek Parmezan
  • 2 sztuki Sałata rzymska
  • Parmezan starty

Pikantne krewetki

  • 8 sztuk Krewetki królewskie
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 1 garść Natka pietruszki
  • 2 łyżeczki Oliwa z oliwek
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj dressing. W tym celu wymieszaj ze sobą żółtka, ocet i musztardę. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz gęstszą konsystencję (nie musi to być bardzo gęsty majonez – i tak za chwilę go rozcieńczymy).

  2. 2

    Z majonezem wymieszaj drobno posiekane anchois, zmiażdżony czosnek i starty parmezan. Następnie mieszaninę rozcieńcz z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody (około 1 łyżki). W razie potrzeby całość dopraw solą. Gotowy sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

  3. 3

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, pokrój chleb w kostkę. Kawałki białego pieczywa smaż na rozgrzanym tłuszczu, a tuż przed zakończeniem pieczenia grzanek, na patelnię dodaj starty parmezan i smaż razem przez ok. minutę. Następnie grzanki wysyp na talerz, żeby ostygły.

  4. 4

    Przygotuj krewetki do smażenia. Oddziel głowy, usuń pancerze (oprócz ogona), odetnij część grzbietową i pozbądź się łusek. Następnie drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokroje składniki razem z krewetkami. Całość dopraw słodką papryką mieloną i smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a na koniec dodaj posiekaną pietruszkę zieloną. Odstaw na bok i posól do smaku.

  5. 5

    Umyj liście sałaty i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie porwij je na większe kawałki i umieść w dużej misce. Dodaj przygotowany wcześniej dressing, 0,5 porcji grzanek i dokładnie wymieszaj.

  6. 6

    Przygotowaną sałatkę cezar podziel na dwa talerze. Następnie na wierzch dodaj pozostałe grzanki, dodaj krewetki i zetrzyj odrobinę parmezanu.

     

    Wypróbuj także przepis na tradycyjną sałatkę cezar.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też