Sałatka cezar z pikantnymi krewetkami
Krewetki smażone z aromatycznymi przyprawami, połączone z klasyczną sałatką Cezar? To świetny pomysł! Wypróbuj tę wersję sałatki cezar, a na pewno zachwycisz się jej niepowtarzalnym smakiem.
Składniki
Dressing
- 2 Żółtko
- 1 łyżeczka Musztarda Dijon
- 1 łyżeczka Ocet winny
- Oliwa ekstra vergine
- 2 ząbki Czosnek
- 5 sztuk Anchois w oleju
- 50 g Parmezan
- Sok z cytryny
- Sól
Sałatka cezar
- 4 kromki Białe pieczywo
- Oliwa z oliwek
- 1 kawałek Parmezan
- 2 sztuki Sałata rzymska
- Parmezan starty
Pikantne krewetki
- 8 sztuk Krewetki królewskie
- 3 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
- 1 garść Natka pietruszki
- 2 łyżeczki Oliwa z oliwek
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotuj dressing. W tym celu wymieszaj ze sobą żółtka, ocet i musztardę. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż uzyskasz gęstszą konsystencję (nie musi to być bardzo gęsty majonez – i tak za chwilę go rozcieńczymy).
- 2
Z majonezem wymieszaj drobno posiekane anchois, zmiażdżony czosnek i starty parmezan. Następnie mieszaninę rozcieńcz z sokiem z cytryny i odrobiną zimnej wody (około 1 łyżki). W razie potrzeby całość dopraw solą. Gotowy sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.
- 3
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, pokrój chleb w kostkę. Kawałki białego pieczywa smaż na rozgrzanym tłuszczu, a tuż przed zakończeniem pieczenia grzanek, na patelnię dodaj starty parmezan i smaż razem przez ok. minutę. Następnie grzanki wysyp na talerz, żeby ostygły.
- 4
Przygotuj krewetki do smażenia. Oddziel głowy, usuń pancerze (oprócz ogona), odetnij część grzbietową i pozbądź się łusek. Następnie drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokroje składniki razem z krewetkami. Całość dopraw słodką papryką mieloną i smaż przez ok. 2 minuty z każdej strony, a na koniec dodaj posiekaną pietruszkę zieloną. Odstaw na bok i posól do smaku.
- 5
Umyj liście sałaty i osusz je za pomocą ręcznika papierowego. Następnie porwij je na większe kawałki i umieść w dużej misce. Dodaj przygotowany wcześniej dressing, 0,5 porcji grzanek i dokładnie wymieszaj.
- 6
Przygotowaną sałatkę cezar podziel na dwa talerze. Następnie na wierzch dodaj pozostałe grzanki, dodaj krewetki i zetrzyj odrobinę parmezanu.
Wypróbuj także przepis na tradycyjną sałatkę cezar.
Tradycyjna sałatka cezar posiada wielu zwolenników. Dodanie do podstawowej receptury smażonych krewetek, w towarzystwie pikantnych przypraw, całkowicie odmieni smak posiłku. To obowiązkowa pozycja do spróbowania dla miłośników owoców morza. Za przygotowaniem sałatki przemawia wiele atutów — jednym z nich jest to, że posiłek przygotujesz w zaledwie 25 minut.
Jak zrobić sałatkę cezar z pikantnymi krewetkami? Porady i wskazówki
W przepisie sprawdzą się zarówno mrożone jak i świeże krewetki, dlatego bez obaw możesz wykorzystać te, które są łatwiej dostępne. Ze względu na obecność anchois w przepisie, należy uważać na dodatek soli. Przed doprawieniem dressingu warto najpierw posmakować, czy istnieje potrzeba dodatkowego solenia dipu. Zamiast anchois w oleju można użyć filetów ze szprota.