Sałatka cezar
Sałatka cezar jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sałatek. Nic dziwnego — apetyczne składniki obleczone doskonałym sosem potrafią rozpieścić nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Składniki
- 0.5 Główka Sałata rzymska
- 6 łyżek Parmezan starty
- 300 g Filet z kurczaka
- 1 sztuka Bagietka
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
Sos
- 1 łyżeczka Sos Worcestershire
- 1 łyżeczka Musztarda
- 4 łyżki Majonez
- 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny
- 1 ząbek Czosnek
Przygotowanie
- 1
Mięso z kurczaka oczyść i opłucz pod wodą. Następnie podziel je na 4 porcje, posyp odrobiną pieprzu i soli, a na koniec posmaruj łyżką oliwy z oliwek.
- 2
Pokrojony filet z kurczaka smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
- 3
Bagietkę pokrój na niewielkie kawałki (kosteczki) i smaż je na rozgrzanej patelni. Domowe grzanki ozdobią wierzch sałatki cezar.
REKLAMA - 4
Przygotuj sos. W miseczce połącz musztardę, majonez, sos worcestershire i sok z cytryny. Do wymienionych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
- 5
Opłukaną sałatę drobno poszarp i polej połową przygotowanego sosu cezar. Na sałatę połóż usmażony filet z kurczaka, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość posyp startym parmezanem, polej sosem i dodaj przygotowane grzanki.
Wypróbuj także przepis na sałatkę cezar z pikantnymi krewetkami.
Zobacz także: