Sałatka cezar

Sałatka cezar
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 0.5 Główka Sałata rzymska
  • 6 łyżek Parmezan starty
  • 300 g Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Bagietka
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Sos

  • 1 łyżeczka Sos Worcestershire
  • 1 łyżeczka Musztarda
  • 4 łyżki Majonez
  • 0.5 Łyżeczka Sok z cytryny
  • 1 ząbek Czosnek

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso z kurczaka oczyść i opłucz pod wodą. Następnie podziel je na 4 porcje, posyp odrobiną pieprzu i soli, a na koniec posmaruj łyżką oliwy z oliwek.

  2. 2

    Pokrojony filet z kurczaka smaż z obu stron na rozgrzanej patelni.

  3. 3

    Bagietkę pokrój na niewielkie kawałki (kosteczki) i smaż je na rozgrzanej patelni. Domowe grzanki ozdobią wierzch sałatki cezar.

  4. 4

    Przygotuj sos. W miseczce połącz musztardę, majonez, sos worcestershire i sok z cytryny. Do wymienionych składników dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Opłukaną sałatę drobno poszarp i polej połową przygotowanego sosu cezar. Na sałatę połóż usmażony filet z kurczaka, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość posyp startym parmezanem, polej sosem i dodaj przygotowane grzanki.

     

    Wypróbuj także przepis na sałatkę cezar z pikantnymi krewetkami.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też