Choć dodatków węglowodanowych do obiadu jest całkiem sporo – od klasycznych ziemniaków, po ryż, makarony, rożnego rodzaju kasze, to dla wielu osób właśnie wspomniane jako pierwsze ziemniaki pozostają nie do zastąpienia. Żeby jednak codzienny obiad nie stał się w końcu nudny, warto choć odmieniać formę ich przyrządzania. Doskonałym sposobem na podanie ziemniaków jest upieczenie ich w piekarniku. Pieczone ziemniaczki smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli zastosujesz się do naszej rady, nigdy nie usłyszysz od domowników, że obiad był przeciętny. Będą wręcz prosić o dokładki!
Jak zrobić idealne pieczone ziemniaki?
Potrawa ta jest niezwykle wdzięczna do przyrządzania. Wystarczy, że obierzesz ziemniaki, pokroisz je w około 1-2 cm kosteczki, pokropisz oliwą, posypiesz ulubionymi przyprawami i wstawisz do piekarnika, by się upiekły i pięknie zarumieniły. Tak przygotowane ziemniaczki smakują doskonale, chociaż czasami mogą wyjść dość suche w środku. Aby tego uniknąć, wystarczy dodać jedną czynność, która sprawi, że będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Zobacz także: Sałatka z pieczonych ziemniaków — najlepszy przepis
Zrób to, a pieczone ziemniaki nie wyjdą suche
Zalecamy, by przed upieczeniem ziemniaków, wrzucić je pokrojone w kostkę do garnka i podgotować. Nie chodzi o to, by ugotować je do miękkości, ale do momentu, by były półtwarde. Co prawda wydłuży to nieco cały proces przyrządzania pieczonych ziemniaków, ale dzięki temu, że włożysz je potem do piekarnika nie całkiem surowe, będą piekły się krócej, nie wysuszą się w środku, tylko wyjdą idealne – miękkie i delikatne w środku z chrupiącą, przyrumienioną skórką. Palce lizać!
Oliwa i rozmaryn – pieczone ziemniaki je uwielbiają!
Nie musisz przyprawiać ziemniaków wyszukanymi przyprawami, by wydobyć w nich najlepszy smak. Wystarczy odrobina soli, pieprzu i koniecznie rozmaryn, który idealnie łączy się z tymi warzywami. Uzyskasz jeszcze pełniejszy smak potrawy, dodając do pokrojonych ziemniaków wędzoną paprykę w proszku i ząbek świeżo wyciśniętego czosnku. Nie zapomnij też o pokropieniu ziemniaczanych kostek oliwą. Tłuszcz sprawi, że staną się jeszcze bardziej chrupiące – dokładnie takie, o jakich marzysz.
Dzięki tym kilku bardzo prostym trikom już zawsze twoje pieczone ziemniaczki będą zachwycać smakiem domowników i gości. Możesz podawać je z pieczoną lub grillowaną rybą albo mięsiwem, np. karkówką. Zwieńczeniem tego apetycznego dania będzie oczywiście surówka, np. kultowy colesław albo szybka surówka z pora i jabłka.
Zobacz także: