Zupa ogórkowa to jedna z najbardziej lubianych zup większości dzieci, a i wielu dorosłych przepada za jej smakiem. Bywa jednak czasem, że wychodzi zbyt kwaśna, gdy dodamy do niej nieco za dużo wody z kiszonych ogórków. Niektórzy cenią ogórkową właśnie za jej specyficzny smak i uważają, że im jest bardziej kwaskowa, tym lepsza. Inni z kolei wolą łagodniejszą wersję zupy ogórkowej, dlatego doprawiają ją sporą ilością śmietany lub jogurtu naturalnego (w lżejszym fit wariancie). Możesz sprawić, by ulubiona zupa twoich domowników była jeszcze bardziej aksamitna i delikatna, a przy tym pozostała niesamowicie smaczna. Wystarczy, że dodasz do niej dwa dość zaskakujące składniki. Ciekawe, czy wiesz, co mamy na myśli.
Dwa nietypowe składniki, które ulepszają zupę ogórkową
Jeśli potrawy w twojej kuchni przygotowywane są zawsze na bazie tradycyjnych receptur, nasza wersja zupy z kiszonych ogórków może wydawać ci się na pierwszy rzut oka dość… dziwna. Zapewniamy jednak, że gdy odważysz się dodać te dwa tajemnicze składniki, zdziwisz się, jak bardzo poprawi to smak dania (i prawdopodobnie już zawsze będziesz przyrządzać ogórkową właśnie w ten sposób). O jakie składniki chodzi?
Pierwszym jest ziemniak. Nie chodzi jednak o ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane w zupie, bo przecież zazwyczaj one i tak lądują w ogórkowej. Zupa będzie delikatniejsza i o gęstszej konsystencji, gdy dodasz do niej ugotowanego i zblendowanego ziemniaka. Możesz po prostu wyłowić z garnka część pokrojonych w kostkę ziemniaków, przełożyć je do innego naczynia, np. do miski i rozdrobnić na gładką masę za pomocą ręcznego blendera, a następnie powstałą papkę dodać z powrotem do zupy.
Zobacz także: Łatwy i szybki sposób na przesoloną zupę. Zawsze działa!
Drugim składnikiem, którego raczej nie dodajesz do zupy ogórkowej, a który uświetni jej smak i sprawi, że będzie bardziej kremowa, jest majonez. Pod koniec gotowania, gdy zupa jest będzie praktycznie skończona, nabierz ze słoika 1-2 łyżki stołowe majonezu i dodaj bezpośrednio do garnka. Wymieszaj, wyłącz palnik i gotowe. Tak przyrządzona zupa ogórkowa zniknie z talerzy w mgnieniu oka, gwarantujemy!
Ważne! Jeśli zależy ci na tym, by zupa nie stała się przesadnie tłusta, nie przekraczaj wskazanej przez nas ilości majonezu, gdyż jest on dodatkiem o sporej zawartości tłuszczu.
Sama zupa z kiszonych ogórków jest daniem mało kalorycznym, a do tego obfitującym w szereg cennych witamin i minerałów, dlatego warto, by gościła na twoim stole regularnie.
Zobacz także: