Kotlety wielu z nas kojarzą się z czasem dzieciństwa, kiedy mama czy babcia na obiad szykowały ulubione schabowe. Najbardziej klasyczną odsłoną, która przywołuje wspomnienia, jest panierka przygotowana z mąki, jajek oraz bułki tartej. Jeżeli pragniesz zaskoczyć swoich domowników całkowicie nowym, innowacyjnym przepisem na tradycyjne kąski mięsne, mamy dla ciebie kilka wskazówek.
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych — jak ją zrobić?
Pierwszym pomysłem na przygotowanie niecodziennej panierki do kotletów schabowych, jest wykorzystanie płatków owsianych. Wspomniany komponent należy rozdrobnić za pomocą kuchennego tłuczka, a następnie połączyć z dodatkami. Proponujemy dodać do panierki odrobinę soli, ulubioną mieszankę ziół oraz płatki suszonego czosnku.
Jak panierować kotlety? Nic prostszego. Rozbite kawałki mięsa obtocz w mące, następnie zanurz w rozbełtanym jajku, a na koniec starannie obtocz w sporządzonej panierce z płatków owsianych.
Chrupiące schabowe inaczej. Jak zrobić panierkę z ciecierzycy?
Drugim sposobem na odświeżenie smaku kotletów schabowych jest przygotowanie panierki z ciecierzycy. W takiej wersji mięsne kąski z pewnością przypadną do gustu osób, dbających o zdrową, zróżnicowaną dietę.
Aby przyrządzić panierkę z ciecierzycy, wystarczy zmielić suche nasiona na mąkę, wraz z preferowanymi przyprawami. Następnie pozostaje już tylko samo panierowanie, które przebiega dokładnie tak samo, jak zwykle, z jedną różnicą. Zamiast bułki tartej mięso obtaczamy w mące zrobionej z suchej ciecierzycy.
Kotlety schabowe w orzechowej panierce wychodzą jak marzenie. Jak je przygotować?
Na koniec mamy dla was prawdziwą petardę. Panierka z orzechów to niezawodny sposób na wyczarowanie niebywale chrupiących kotletów schabowych. Do jej sporządzenia rekomendujemy wykorzystać swoje ulubione bakalie. Podpowiadamy, że rewelacyjnie do tego zadania nadają się orzechy włoskie oraz migdały.
Żeby przygotować chrupiącą panierkę orzechową, należy zmielić wybrane orzechy. Pamiętaj jednak, że nie mogą one zostać zbyt mocno rozdrobnione. Chcąc uzyskać wymarzony efekt, trzeba pamiętać, że wspomniane składniki muszą chrupać pod zębami. Zmielenie ich na mąkę nie jest więc zalecanym zabiegiem. Do mieszanki polecamy dodać jeszcze swoje ulubione przyprawy. Dzięki temu schabowe zyskają całkowicie nowego charakteru. Następnie pozostaje już tylko obtoczyć kotlety w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na samym końcu w rozdrobnionych orzechach.
Zaskocz swoich domowników rewelacyjnym obiadem i zamiast utrwalonych już schabowych, przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Sam zdecyduj, która z zaproponowanych panierek zasmakuje bliskim najbardziej.
Zobacz także: