Sezon grillowy trwa w najlepsze, a więc większość z nas poszukuje sprawdzonych receptur na frykasy z rusztu. Nikt nie zaprzeczy, że menu serwowane w tym niezwykłym czasie jest naprawdę szerokie, dlatego każdy znajdzie smakołyk, który wpisze się w indywidualne gusta kulinarne. Do najbardziej lubianych kąsków przyrządzanych z grilla zaliczyć należy kurczaka. Złocista, aromatyczna skórka i soczyste wnętrze to marzenie niejednego gospodarza. Niestety, często zdarza się, że mimo włożonych starań, drób nie smakuje tak, jakbyśmy tego chcieli. Okazuje się jednak, że istnieje sprawdzony, a co ważniejsze naprawdę prosty sposób, na uzyskanie wręcz doskonałego kurczaka z grilla.
Od dziś nie musisz już się obawiać, że pierś z kurczaka czy skrzydełka wyjdą zbyt suche i niewłaściwie doprawione. Przestań uczyć się na własnych błędach i wypróbuj banalny sposób na perfekcyjne mięso z rusztu. Sekret zdradzamy poniżej.
Przepis na idealnego kurczaka z grilla — sposób Alissy Fitzgerald
Szefowa kuchni, Alissa Fitzgerald zdradza, jak przygotować idealnego kurczaka z grilla. Kobieta z 15-letnim doświadczeniem znalazła niezawodną metodę, która gwarantuje, że mięso wychodzi soczyste i delikatne z każdą podjętą próbą. Szkopuł tkwi oczywiście w… marynacie. Jednak nie tylko ona decyduje o kulinarnym sukcesie. Przed doprawieniem mięsa wybraną mieszanką przypraw drób należy jeszcze poddać specjalnej “kąpieli” w solance. Obydwa procesy wymagają czasu, co oznacza, że mięso należy przygotować dużo wcześniej, a nie tuż przed rozpalaniem grilla. O jakim zapasie czasu mowa? Wspomniana przed momentem Alissa Fitzgerald zdradza, że jej niezawodną metodą na uzyskanie smakowitych kąsków kurczaka jest 6-godzinne peklowanie mięsa. Następnie wystarczy już tylko natrzeć drób wybranymi przyprawami i odłożyć na kolejne godziny do lodówki.
Przyrządzając kurczaka z grilla według przytoczonych kroków, możesz mieć pewność, że mięso zasmakuje każdemu domownikowi i zaproszonym na barbecue gościom. Chociaż przepis wiąże się z podjęciem kilku działań z wyprzedzeniem, nie wymaga dużego nakładu pracy kucharza. Należy jednak rozpocząć przygotowania odpowiednio wcześnie, by kurczak z grilla wyszedł złocisty, wyrazisty i soczysty wewnątrz. Kąski mięsa podane w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, grillowanych warzyw czy ulubionej surówki to bezkonkurencyjne danie, które po prostu nie ma sobie równych.
Zobacz także: