Syrop z aronii na wzmocnienie odporności. Receptura babci
Syrop z aronii posiada wiele właściwości prozdrowotnych między innymi wzmacnia naczynia krwionośne, podnosi ogólną odporność organizmu i obniża ciśnienie krwi. Syrop z aronii jest prosty w przygotowaniu, warto mieć go w swojej domowej apteczce. Zobacz przepis na domowy syrop z aronii.
Składniki
Syrop z aronii przepis
- 1 kg Aronia
- 700 g Cukier
- 2 sztuki Cytryna
- 1 szklanki Woda
Przygotowanie
- 1
Owoce aronii umyj w zimnej wodzie, wyrzuć te niedojrzałe lub uszkodzone.
- 2
Czystą aronię przełóż do garnka, dodaj cukier, wodę i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
- 3
Odstaw do przestudzenia. Odcedź sok, dodaj sok z dwóch cytryn i zagotuj.
- 4
Gorący sok rozlej do czystych i suchych butelek, zakręć.
- 5
Jak pasteryzować syrop z aronii?
Syrop z aronii nie wymaga pasteryzacji, o ile wypijesz go maksymalnie 5 dni po przygotowaniu. Niepasteryzowany syrop z aronii należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przechować syrop z aronii na dłużej poddaj go pasteryzacji, którą możesz wykonać na mokro i na sucho. Pasteryzacja na sucho polega na wygrzaniu słoików z syropem w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 110 stopni. Wstaw słoiki z ciepłym syropem i wygrzewaj go przez 15 minut. Pasteryzacja na mokro wymaga użycia garnka i wody. Do garnka włóż szmatkę kuchenną, na nią postaw butelki tak, aby nie stykały się, zalej ciepłą wodą do ¾ wysokości, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Po pasteryzacji wyjmij butelki, przykryj ściereczką lub ręcznikiem i wystudź. Syrop, który został poddany pasteryzacji nie musi być przechowywany w lodówce (dopiero po otwarciu).
Dlaczego warto pić syrop z aronii?
Aronia to krzew z rodziny różowatych, która osiąga 2-3 metry wysokości, z czarnymi owocami tworzącymi grona. Aronia to bogate źródło witaminy E i A, przeciwutleniaczy (przede wszystkim antocyjanów), flawonoidów, fenoli i alkaloidów. Właściwości zawarte w owocach aronii pomagają w leczeniu cukrzycy, chorób układu krążenia i nowotworów. Aronia wspomaga prace wątroby, poprawia odporność organizmu, zmniejsza stres. Aronia działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Spożycie owoców aronii reguluje poziom cholesterolu, wspiera w walce z miażdżycą, a także chorobą niedokrwienną serca.
Jak dawkować syrop z aronii?
Syrop z aronii mogą pić dzieci, dorośli oraz seniorzy. Syrop z aronii jest bezpieczny dla zdrowia, można go pić profilaktycznie rozcieńczony z wodą w dawce 2 łyżki syropu na szklankę wody lub leczniczo po łyżce trzy razy na dobę. Syrop z aronii to doskonały dodatek do jesienno-zimowej herbaty.
Jak pozbyć się cierpkiego smaku aronii?
Aronia ma specyficzny cierpki smak, ale można się go pozbyć mrożąc owoce przez kilka dni. Wystarczy obrać, umyć i wysuszyć owoce, a następnie przesypać do torebek i włożyć do zamrażarki. Z mrożonej aronii można zrobić sok, syrop, kompot, a także dżem.