Jeśli jesteś fanem grzanek, a dodatkowo wolisz jeść główne posiłki w ciągu dnia na ciepło, a nie na zimno, w twojej kuchni nie może zabraknąć opiekacza do kanapek. Jest to urządzenie tak popularne, że nie trzeba chyba nikomu tłumaczyć jego działania, a do tego tak praktyczne i przydatne przy wielu okazjach, że naprawdę warto w nie zainwestować. Co więcej, nie jest to jakaś wielka inwestycja – dobry opiekacz można kupić w bardzo rozsądnej cenie.
Jeśli jesteś już decydowany na zakup tego urządzenia kuchennego dla siebie, ale nie wiesz, na jaki się zdecydować – na rynku jest ich przeogromny wybór – radzimy skorzystać z naszego mini poradnika. Znajdziesz tu wszystkie niezbędne informacje na temat tego, jakie parametry należy wziąć pod uwagę przy wyborze opiekacza do kanapek, zarówno takiego klasycznego, standardowego, jak i wielofunkcyjnego urządzenia 3w1. Przeczytaj!
Jaki opiekacz do kanapek wybrać? Najważniejsze parametry
Przeglądając różne modele opiekaczy, można mieć trudność w podjęciu decyzji, który wybrać. Warto przed zakupem sprawdzić takie cechy urządzenia, jak:
- Moc – tak naprawdę to najistotniejsza cecha opiekacza, która sprawi, że będziesz z niego korzystać często i chętnie lub będzie leżał z tyłu szafki. Możesz kupić opiekacz o mocy od 650 W nawet do 1800 W. Im wyższa moc, tym często wyższa cena urządzenia, ale i o wiele wyższy komfort użytkowania.
- Rodzaj powłoki – ważne, by była nieprzywierająca, w przeciwnym razie bardzo szybko może ulec zniszczeniu. Najpopularniejsze powłoki nieprzywierające stosowane w opiekaczach to ceramiczne i teflonowe. W przypadku tego drugiego rodzaju trzeba bardziej uważać na to, by jej nie porysować. Zarysowany teflon nie powinien być już używany do kontaktu z jedzeniem, a rysuje się on zdecydowanie łatwiej niż powłoka ceramiczna.
- Wygląd zewnętrzny – nie chodzi tylko o design i estetykę urządzenia, oraz o to, czy będzie pasowało ono stylem do kuchni, co dla wielu osób też nie jest bez znaczenia, lecz także o wygodę użytkowania. Warto wybrać taki model opiekacz, który można ustawić zarówno w poziomie, jak i w pionie, dzięki temu łatwiej zmieści się w szafce kuchennej. Dobrze jest też zwróci uwagę na jego ergonomię i na to, czy jego kształt i umiejscowienie rączki wydaje się praktyczne w użytkowaniu.
- Opcja regulacji temperatury – w najtańszych, popularnych opiekaczach nie jest ona dostępna. Droższe opiekacze bywają wyposażone w możliwość stopniowego regulowania temperatury. To niekonieczna, ale bardzo pomocna funkcja, dzięki której tosty wyjdą zawsze idealnie zarumienione, dokładnie takie, jak lubimy.
- Wyposażenie w lampki kontrolne – to ważne, by opiekacz do kanapek przejrzyście sygnalizował za pomocą lampek, czy tosty są już gotowe, czy nie. Wiele tańszych modeli nie ma takiej funkcji, wówczas trzeba podnosić pokrywkę, by upewnić się, czy tosty należy jeszcze potrzymać w opiekaczu, czy pora je wyjąć. Podstawowym oświetleniem w opiekaczu jest zwykle to informujące o nagrzaniu urządzenia.
- Cena – przedział cenowy opiekaczy do chleba jest dość duży. Najtańsze i najprostsze modele niszowych marek można kupić za kilkadziesiąt złotych, bardziej zaawansowane i takie z wymiennymi nakładkami np. do gofrów czy panini kosztują kilka razy tyle. Zanim kupisz konkretny opiekacz, zastanów się, jak często zamierzasz go używać, dla ilu osób i na jakich funkcjach ci zależy. Warto też poczytać opinie kupujących, by wybrać możliwie najlepszy produkt w preferowanym przedziale cenowym.
Zobacz także: Jaki grill elektryczny wybrać? Te modele są najlepsze
Opiekacz standardowy, a może urządzenie 3w1?
W sklepach dostępne są urządzenia, w których przyrządzisz klasyczne zamykane tosty w kształcie trójkątów, a także takie z wymiennymi nakładkami, w których zrobisz nie tylko tzw. sandwiche, lecz także panini czy gofry. Zastanawiasz się nad zakupem tego drugiego sprzętu? Oto, na co powinieneś zwrócić szczególną uwagę, by wybór nie okazał się nietrafiony:
- Moc urządzenia – kupując standardowy opiekacz również musisz zwracać uwagę na jego moc, o czym pisaliśmy wyżej, ale w przypadku opiekacza 3w1 ta cecha jest wręcz kluczowa. Jeśli zdecydujesz się na tani model z wymiennymi wkładkami, sądząc że za tę cenę będziesz mieć i opiekacz i grilla i gofrownicę w jednym, możesz być mocno zawiedziony. W przypadku opiekaczy do kanapek 3w1 moc powinna być nie niższa niż 1000 W.
- Opinie klientów – jeśli kilka modeli opiekaczy wydaje ci się podobnych i nie wiesz, na jaki się zdecydować, porównaj opinie klientów na ich temat. Konsumenci coraz częściej i chętniej komentują zakupione towary, dzięki czemu wybór dla przyszłych klientów staje się dużo łatwiejszy. Im więcej pozytywnych opinii o danym sprzęcie znajduje się pod jego opisem na stronie sklepu, tym większa szansa na to, że dany produkt jest warty zakupu.
- Wielkość – klasyczne opiekacze mają nakładki z możliwością zrobienia dwóch tostów/gofrów/panini naraz. Możesz kupić jednak też większe, np. takie z czterema przegródkami. Jeśli więc masz dużą rodzinę lub często zapraszasz gości, np. na grilla, warto wybrać większy model (o ile oczywiście znajdziesz też na niego miejsce w kuchni, o czym nie można zapomnieć).
- Sposób wymiany nakładek – wyjmowanie jednych nakładek i nakładanie na urządzenie innych powinno być łatwe i intuicyjne, np., na klik. Jeśli wymiana ich będzie wymagała dużo siły lub precyzji, może wywoływać zniechęcenie, a tym samym opiekacz przestanie pełnić swoją funkcję bycia właśnie sprzętem wielofunkcyjnym. Warto przy tym dodać, że wyjmowane nakładki w opiekaczu 3w1 generalnie są korzystnym rozwiązaniem, ponieważ możesz je zdemontować i dokładnie umyć, co przy standardowym opiekaczu bez zdejmowanych nakładek nie jest już takie proste.
Zobacz także: