Jeśli lubisz naleśniki i często je przyrządzasz, a nie masz jeszcze specjalnej patelni do naleśników, najwyższy czas, by to zmienić. Zdziwisz się, jak ogromną różnicę, jeśli chodzi o wygodę, sprawi smażenie ich na dedykowanej do tego, specjalnie wyprofilowanej patelni. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu, zastanów się, jaka patelnia do naleśników będzie najlepsza dla ciebie. Wybór tych akcesoriów jest zdecydowanie większy, niż myślisz!
Dlaczego warto kupić specjalną patelnię do naleśników?
Być może wciąż nie czujesz się przekonany do tego, że potrzebujesz kolejne naczynie w kuchni. Przez lata smażyłeś przecież naleśniki i jakoś to szło, czy zatem taka patelnia nie jest przypadkiem zwyczajnym gadżetem zagracającym przestrzeń (która w kuchni i tak często bywa przeładowana)? Odpowiedź na to pytanie brzmi – zdecydowanie nie! Płaska patelnia do naleśników znacznie poprawia komfort pracy, a problem rozwalających się, niedopieczonych albo wręcz przypalonych naleśników w zasadzie znika, gdy robimy je na patelni naleśnikowej. Dlaczego?
Otóż patelnia do naleśników jest całkowicie płaska i ma niskie brzegi, dzięki czemu można smażyć na niej nawet naprawdę cieniutkie placki, podważanie ciasta i przekładanie placka na drugą stronę jest ekstremalnie łatwe i samo nalewanie go na naczynie również nie powoduje trudności, nawet początkującym naleśnikarzom. Poza tym takie patelnie zwykle wyposażone są w dna o nieprzywierającej powłoce, co pozwala na smażenie naleśników bez tłuszczu lub z minimalną jego ilością. Szybko, przyjemnie i zdrowo.
Na co zwracać uwagę przy wyborze patelni do naleśników?
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, w sklepach oferowane są bardzo różne patelnie naleśnikowe. To, jaką wybrać dla siebie, zależy od twoich osobistych preferencji, potrzeb, ale też możliwości finansowych. Patelnie do naleśników mogą być:
- różnej wielkości – najbardziej popularne są patelnie o średnicy ok. 25 cm, można też jednak dostać małe, 20-centymetrowe patelnie lub takie o średnicy 30 cm. Coraz popularniejsze są również patelnie z kilkoma okrągłymi otworami, pozwalające na jednoczesne usmażenie kilku identycznych placuszków (takie naczynia idealnie nadają się do smażenia puchatych pankejków);
- różnego kształtu – oczywiście najbardziej klasyczne są patelnie okrągłe, jeśli jednak jesteś np. rodzicem małego dziecka, możesz poszukać patelni do naleśników w kształcie misia, żabki lub innego zwierzątka (są urocze!). Dla fanów omletów japońskich idealna będzie natomiast patelnia kwadratowa, czyli tzw. patelnia do Tamago;
- jednostronne lub dwustronne – w przeważającej większości sklepów z akcesoriami kuchennymi dostępne są patelnie jednostronne. Czasami można też spotkać jednak patelnie dwustronne, zamykane. Taka patelnia wygląda jak połączenie dwóch, a ponieważ po nalaniu ciasta możemy ją szczelnie zamknąć, o wiele łatwiej jest przewracać naleśnika na drugą stronę. Bardzo ciekawe i przydatne rozwiązanie, zwłaszcza dla osób, które nie mają wprawy w przekładaniu (lub podrzucaniu!) naleśników;
- wykonane z innych materiałów – co ważne, patelnia do naleśników powinna pozwalać na smażenie w minimalnej ilości tłuszczu, ale nie zawsze wykonana jest z tego samego materiału. Do wyboru mamy patelnie z powłoką teflonową, mineralną, granitową, ceramiczną, stalową, żeliwną lub tytanową i to, na jaki model się zdecydujemy, wpłynie nie tylko na jej jakość i trwałość, lecz także na cenę. Najtańsze patelnie kosztują ok. 20 zł, a te najdroższe mogą kosztować nawet 100 zł i więcej.
Na jakiej kuchence będziesz smażyć naleśniki?
Wbrew pozorom to niezwykle ważne pytanie, ponieważ jeśli wybierzesz patelnie niedostosowaną do posiadanej kuchenki, może ona w ogóle nie zadziałać. Warto zwrócić na to uwagę zwłaszcza gdy korzysta się z płyty indukcyjnej. Większość patelni do naleśników jest przystosowana do pracy na kuchenkach gazowych, elektrycznych czy ceramicznych, ale nie wszystkie nadają się właśnie na indukcję. Jeśli na dnie patelni, którą zamierzasz kupić, jest symbol zwojnicy, możesz mieć pewność, że jest ona odpowiednia do pracy na kuchence indukcyjnej (oraz na wszystkich innych typach kuchenek).
Zobacz także: