Święta Wielkiej Nocy zgodnie z kalendarzem wypadają wczesną wiosną, w marcu lub kwietniu. To czas, kiedy natura budzi się do życia, wszystko wokół się zazielenia, kwitną kolorowe kwiaty i możemy cieszyć oczy wszystkimi barwami tęczy. Z uwagi na to nasze stoły wielkanocne są zwykle o wiele bardziej kolorowe niż te bożonarodzeniowe. Dominują pastelowe odcienie różu, błękitu, zieleni i żółci, a niekiedy pojawia się też soczysta pomarańcz. Jak jednak w tym bogactwie kolorów i dekoracji w postaci pisanek, zajączków, kurczaczków i baranków zachować umiar i sprawić, by wielkanocny stół wyglądał rzeczywiście odświętnie, a nie tandetnie? Oto garść inspiracji, jak udekorować stół na Wielkanoc.
Jak udekorować stół wielkanocny? Sprawdzone propozycje
Zanim zaczniesz dobierać kolor obrusa, dodatki, gatunki kwiatów i zastawę, które chciałabyś umieścić na wielkanocnym stole, przemyśl, w jakiej stylistyce ma być całość. Dobrze by było, by stół prezentował się spójnie, mimo feerii barw i mnogości ozdób i potraw, jakie się na nim zmieszczą. Jeśli nieodpowiednio dobierzesz poszczególne elementy, zamiast eleganckiego i wytwornego stołu, uzyskasz efekt bałaganu, a niestety czasem i kiczu. A na jakie dekoracje w ogóle warto postawić? Bo oczywiście nie wszystko, co jest oferowane w sklepach, jest godne uwagi. Oto nasze sprawdzone wielkanocne akcenty, które udekorują każdy stół:
Kwiaty - cięte lub w doniczkach
Święta wielkanocne wypadają wiosną, więc możemy postawić na przepiękne żonkile, hiacynty, tulipany i szafirki, które będą prezentować się na stole niezwykle uroczo. Jeśli masz dość sługi stół, możesz ustawić po bokach dwa wazony lub dwie doniczki z tymi samymi kwiatkami. Zobaczysz, że w ten sposób naprawdę niedużym kosztem sprawisz, że stół nabierze wyjątkowego charakteru.
Dekoracje z motywami wielkanocnymi, które mają jakieś funkcje
Naszym zdaniem nie ma sensu zastawiać stołu figurkami, które może i ładnie wyglądają, ale niczego nie wnoszą. Jeśli koniecznie chcesz postawić na tego typu dekoracje, ustaw je np. na parapecie czy komodzie, tam będą się prezentować równie okazale. Na stole natomiast świetnie sprawdzą się np. kieliszki do jajek z wielkanocnymi motywami czy świecznik w kształcie jajka, zajączka lub kury. Tego typu funkcjonalne dekoracje nie zajmą niepotrzebnie miejsca na stole, na którym w święta i tak zwykle jest ciasno.
Kolorowe serwetki w wiosennych odcieniach
W sklepach znajdziesz serwetki w niemal każdym wzorze i kolorze. Możesz postawić na takie z typowo wielkanocnymi motywami, np. z pisankami, w wiosennym princie - z kwiatami czy motylami albo zupełnie gładkie, ale w kolorach kojarzących się z wiosną. To, jakie położysz na stole, zależy wyłącznie od twojej wyobraźni i koncepcji, jaką na początku wybrałaś. Ważne, by pasowały do całości, a najlepiej były wykonane z materiału, a nie z papieru. Takie serwetki są oczywiście droższe, ale wyglądają bardziej odświętnie, elegancko i można je wykorzystywać wielorazowo.
Obrus i zastawa - tu sprawdzi się klasyka
Wybierając świąteczny obrus i zastawę, możesz pokusić się o pastelową aranżację, np. w postaci bladożółtego nakrycia w połączeniu z pudroworóżowymi talerzami. Naszym zdaniem jednak klasyka zawsze się obroni, dlatego rekomendujemy, by wybrać śnieżnobiały, dobrej jakości obrus, który posłuży na lata, a do tego elegancką, białą zastawę. Jeśli chcesz dodać jednak wiosenny akcent, możesz kupić talerze i filiżanki w drobne kwiatki, które będą prezentować się bardzo urokliwie, a wciąż wytwornie. Na stole będą przecież kolorowe kwiaty, serwety, więc podstawa, czyli obrus i zastawa śmiało mogą pozostać białe i całość wcale nie będzie wyglądać smutno czy ponuro.
Wielkanocna kompozycja na środek stołu
Warto postawić na jeden akcent, najlepiej na środku stołu, który będzie w szczególny sposób odzwierciedlał to, że jest to właśnie stół wielkanocny. Można postawić na niską lub wysoką kompozycję, składającą się z pisanek położonych na zielonej borówce lub zawieszonych na gałązkach, baranka wielkanocnego, np. cukrowego lub z czekolady, ewentualnie kilku małych kurczaczków czy zajączka. Niech będzie to centralny akcent, przykuwający wzrok, ale nie przesadzony - na stole muszą zmieścić się przecież też potrawy, i to w niemałej ilości!
Zobacz także: