Po zrobionych zakupach przychodzi czas na rozmieszczenie żywności w lodówce. Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób układać poszczególne produkty by zachowały świeżość, dobry smak i cenne wartości odżywcze. Nie inaczej jest w przypadku mleka, które wymaga przechowywania chłodniczego. Optymalną temperaturą dla tego napoju są 3 st. C. Nie byłoby żadnego problemu, gdyby temperatura w lodówce w każdym miejscu posiadała tę samą wartość. Niestety, w zależności od strefy termometr prezentuje odmienne pomiary.
Najczęstszym miejscem na schowanie mleka w lodówce są drzwiczki. Wydawałoby się, że jest to lokum idealne, zwłaszcza przez odpowiednie wymiary i sporo miejsca na stojące butelki czy kartony. Jeżeli masz w zwyczaju zostawiać mleko na drzwiczkach lodówki, jak najszybciej wyzbądź się tego nawyku.
Jak przechowywać mleko? O tym warto wiedzieć
Mleko UTH w kartonie, które kupujemy w marketach, przed otwarciem może znajdować się w temperaturze pokojowej nawet przez 6 miesięcy. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku kupna mleka świeżego, które w takich warunkach może skisnąć nawet po kilku godzinach. Dobrym nawykiem jest zatem przechowywanie go w lodówce. To jedyne słuszne miejsce, które gwarantuje świeżość napoju. W porównaniu do innych produktów nabiałowych mleko psuje się znacznie szybciej, dlatego też zaraz po otwarciu kartonu (lub butelki) należy dbać o to, by szczelnie go zakręcić.
Półka, na której przechowujemy mleko, nie jest bez znaczenia. Wspominaliśmy już, że drzwiczki nie są trafnym lokum. Dzieje się tak, ponieważ temperatura może osiągać tam nawet 10 st. C. Do tego częste otwieranie lodówki wpływa na wahania podanych wartości, co nie jest korzystne dla produktów, wymagających stałej temperatury, oscylującej w okolicach 3 st. C.
Gdzie zatem trzymać mleko? Najpomyślniejszym miejscem w lodówce będzie dolna lub środkowa półka. Mało tego, specjaliści rekomendują, aby napój znalazł się w jej końcowej części — najlepiej docisnąć go do tylnej ścianki. W taki sposób przechowywać należy zarówno zamknięte, jak i otwarte mleko.
Zobacz także: Przydatne funkcje, jakie powinna mieć lodówka
Gdzie nie zostawiać mleka w lodówce?
Wiemy już, że drzwiczki lodówki nie są wskazanym miejscem na przechowywanie mleka. Można na nich trzymać sosy, ketchup, majonez, rozmaite przetwory czy soki w kartonie, jednak produkty nabiałowe nie powinny się na nich znajdować. Często mleko kładzione jest również na górnej półce, która tak samo nie jest adekwatnym wyborem. Należy pamiętać, że im wyższe piętro w chłodziarce, tym wyższa temperatura, która nie sprzyja długiej przydatności mleka.
Co jeszcze wpływa na szybsze psucie mleka?
Poza nieodpowiednimi przyzwyczajeniami, dotyczącymi przechowywania mleka w lodówce, na jego psucie wpływa również picie napoju wprost z kartonu lub butelki. Abstrahując od oczywistych kwestii, takich jak higiena, przeciwwskazaniem są także bakterie zawarte w ludzkiej ślinie. Niewiele osób wie, że mogą one przyspieszać psucie omawianego napoju.
Żeby mleko służyło dłużej, w czasie zakupów warto zwracać uwagę na datę przydatności i dokonać dokładnych oględzin produktu. Uszkodzony lub otwarty towar nie powinien wylądować w Twoim koszyku. Z kolei po wykorzystaniu mleka w kuchni należy jak najprędzej dobrze go zakręcić i schować do lodówki, umieszczając napój nie na drzwiczkach, a najniższej półce.
Zobacz także: