Grudzień to jedyny taki miesiąc w roku, w którym za domowe wypieki biorą się z ochotą również te osoby, którym na co dzień z pieczeniem nie jest do końca po drodze. Jednak przedświąteczna atmosfera, muzyka, dekoracje jak nic innego nastrajają do tego, by sprawić, aby dom pachniał cynamonem, goździkami, wanilią, anyżem oraz kardamonem. Świąteczne wypieki, głównie pierniki i pierniczki, są tak kuszące, że z radością zabieramy się do pieczenia, zamiast wylegiwać się pod kocykiem na kanapie.
Przedświąteczne pieczenie może być jeszcze bardziej przyjemne, jeśli zamiast starych, wysłużonych foremek, użyjemy piękne, pomysłowe formy w świątecznych kształtach. Oto kilka propozycji, które z łatwością znajdziecie w sklepach z akcesoriami kuchennymi oraz oczywiście w internecie.
1. Silikonowa forma bałwanek, choinka lub piernikowy ludzik
W tych kształtach bardzo często możemy znaleźć foremki do wykrawania świątecznych ciasteczek. Bardzo ciekawą opcją są natomiast duże, silikonowe formy o wyglądzie choinki, piernikowego ludzika czy bałwanka. Zamiast wielu maleńkich pierniczków można zrobić jednego, pokaźnego piernika. Taki wypiek z pewnością będzie prezentował się na świątecznym stole bardzo uroczo!
2. Wysoka forma w kształcie chatki (z piernika)
Amatorów ciekawych rozwiązań cukierniczych niewątpliwie urzekłaby forma do pieczenia, która pozwala na zrobienie ciasta w kształcie domku, i to nie w takiego jakby leżącego na płasko, widzianego o przodu, a wysokiego, przestrzennego domku, który po upieczeniu ma dach, cztery ściany i podstawę i można go udekorować z każdego strony lukrem, cukierkami i czym jeszcze wyobraźnia podpowie.
3. Forma do babeczek w kształcie śnieżynek
Wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki to bardzo wdzięczne słodkości, które zwykle robi się łatwiej niż standardowej wielkości ciasta – nawet początkujący cukiernicy nie zrobią babeczek z zakalcem, a np. ciasto dyniowe już niekoniecznie. Na święta nie trzeba się jedynie ograniczać do papilotek w gwiazdki czy śnieżynki, aby nadać wyjątkowego charakteru wypiekom. Można np. pokusić się o zakup formy do babeczek, która zamiast klasycznych kształtów, ma otwory w postaci śnieżynek. Takie śnieżynkowe muffinki muszą smakować wyśmienicie!
4. Duża forma do pieczenia pierniczków
Robienie pierniczków, choć bywa wielką frajdą (zwłaszcza jeśli w domu są dzieci), jest też niemałym wyzwaniem. Wykrawanie każdego pojedynczego ciasteczka zajmuje sporo czasu, a przed świętami raczej nie mamy go w nadmiarze. Żeby proces produkcji domowych pierniczków zdecydowanie usprawnić, warto zamienić małe, pojedyncze foremki na jedną dużą formę, która zawiera otwory na kilkanaście ciastek. Każdy otwór wypełnia się masą, wkłada do piekarnika i świąteczne ciasteczka gotowe.
5. Metalowa forma gwiazda
Klasyczny biszkopt w świątecznej wersji może mieć nieco bardziej wyszukaną formę. Zamiast okrągłego ciasta z powodzeniem, przy pomocy stosownej formy, można zrobić biszkopt w kształcie np. gwiazdy. Jesteśmy przekonani, że swoim wyglądem (a pewnie i smakiem) zachwyci wszystkich zaproszonych gości.
6. Świąteczne stemple do ciasteczek
Żeby ciasteczka wyglądały odświętnie, nie muszą też wcale mieć kształtu gwiazdki, choinki, piernikowego ludzika, bałwanka, aniołka, Mikołaja, piernikowej chatki czy czego tam jeszcze. Nawet zwykłe okrągłe ciasteczka będą prezentować się równie urokliwie, jeśli wyciśniemy na nich świąteczne wzroki za pomocą specjalnych stempelków. Zabawa przy pracy gwarantowana!
Zobacz także: