Kawa z mlekiem czy bez? To powszechna zagwoztka wśród smakoszy kawy. Jedni wolą czarną, inni zabielaną, ale wszyscy zastanawiają się, która forma tego napoju jest zdrowsza dla organizmu. Jeśli dotąd myślałeś, że picie kawy z mlekiem nie jest rozsądnym wyborem, możesz być zdziwiony. Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze odkryli, że dolewanie niewielkiej ilości mleka krowiego do zaparzonej czarnej kawy ma właściwości prozdrowotne. Wynikami analizy podzielili się w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Kawa z mlekiem działa przeciwzapalnie i jest zdrowsza niż zwykła czarna
O tym, że kawa zawiera cenne polifenole, wiadomo było już od dawna. Duńscy badacze postanowili jednak sprawdzić, jak reagują one w połączeniu z aminokwasami zawartymi w mleku krowim. W wyniku tej analizy doszli do wniosku, że przeciwutleniacze z grupy polifenoli pod wpływem reakcji z białkiem mleka krowiego potęgują swoje działanie prozdrowotne. Komórki odpornościowe badane w warunkach laboratoryjnych dwukrotnie skuteczniej blokowały i zwalczały stan zapalny po podaniu im polifenoli w połączeniu z aminokwasami niż po podaniu samych polifenoli.
Główna autorka badania, profesor Marianne Nissen Lund, skonkludowała: "wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt. Na razie na zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku".
Pijesz wyłącznie małą czarną? Nie szkodzi, jest inny sposób na uzyskanie podobnego efektu
Kopenhascy uczeni podkreślają, że nie chodzi tu konkretnie o konieczność picia kawy z mlekiem, a o łączenie w jednym napoju czy posiłku polifenoli z białkami. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że podobny efekt przeciwzapalny otrzymamy "np. po spożyciu dania mięsnego z warzywami lub smoothie, do którego dodamy trochę mleka lub jogurtu", jak wyjaśnia prof. Lund.
Zobacz także: