Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie, samopoczucie, energię oraz wygląd zewnętrzny. Niezdrowa dieta obfitująca w wysokoprzetworzone produkty skutkuje nie tylko tyciem, ale także stopniowym pogarszaniem stanu skóry, włosów, paznokci oraz obniżaniem odporności organizmu. Czy istnieje sprawdzone remedium na uniknięcie wspomnianych konsekwencji i cieszenie się dobrą kondycją? Otóż tak! Wystarczy skrupulatnie czytać etykiety produktów spożywczych przed ich zakupem.
Jeżeli nie wiesz, jak zacząć i na co zwracać szczególną uwagę, zapoznaj się z przygotowanym przez nas poradnikiem.
Jak rozumieć podstawowe informacje na etykietach produktów spożywczych?
Robienie zakupów spożywczych to nie lada wyzwanie, jeśli zależy nam na jedzeniu zdrowych, wartościowych produktów. Z tego względu decydowanie się na pierwszy lepszy składnik leżący na półce, nie jest zbyt dobrym wyborem. Kierowanie się ceną nie jest wyjściem — droższe towary nie zawsze posiadają lepsze składy. Żeby nie zniechęcić się na starcie i nie pogubić w dość skomplikowanych skrótach czy tabelkach, podpowiadamy, na co należy zwracać szczególną uwagę, czytając etykiety.
Od czego zacząć? Kluczową informacją dla konsumenta jest kolejność wymienionych składników. Świadczy ona bowiem o ich ilości. Składniki na pierwszym miejscu są zatem najliczniejsze, a te znajdujące na końcu, występują w mniejszych ilościach. Kolejną wskazówką dla “początkującego” jest to, by wybierać artykuły spożywcze o jak najkrótszym składzie.
Terminy zawarte na etykietach — co oznaczają i jak je interpretować?
Niewielka część społeczeństwa widzi różnicę między terminem przydatności do spożycia (“należy spożyć do…”) a datą minimalnej trwałości produktu (“najlepiej spożyć przed…”). Pierwszy z wymienionych terminów jest informacją, że artykuł nie nadaje się już do zjedzenia, drugi natomiast zawiadamia, że po wskazanej dacie towar zaczyna tracić swoje właściwości.
Czytanie listy składników — kluczowe informacje o składzie produktu
Czego jeszcze nie można bagatelizować? Na pewno słyszałeś o dodatkach do żywności, uwzględnianych w celu poprawy smaku, wyglądu czy przedłużeniu świeżości. Oznaczone są one symbolem “E”. Chociaż większość E-dodatków nie jest uznawana za niebezpieczne, część z nich nie jest korzystna dla zdrowia. Poniżej przedstawiamy przykładową listę wspomnianych składników, których powinno się unikać.
- E 127 — erytrozyna
- E 102 — tartrazyna
- E 124 — czerwień koszenilowa
- E 210 — kwas benzoesowy
- E 249 — azotyny potasu
- E 284 — kwas borny
- E 250 — azotyny sodu
- E 420 — sorbitol
- E 421— mannitol
Czytanie etykiet produktów spożywczych a alergeny
Zgodnie z prawem producenci żywności na etykiecie produktów spożywczych mają obowiązek zamieszczania informacji o alergenach. To bardzo ważna kwestia, która nie powinna umykać naszej uwadze. W związku z tym, że współcześnie gros z nas boryka się z wieloma alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi, warto z uwagą czytać etykiety i składy żywności. Do najczęstszych alergenów należą zdecydowanie: orzechy, mleko, gorczyca, ryby, soja, zboża (gluten), jaja, skorupiaki i mięczaki, seler, siarczyny, łubin, nasiona sezamu czy dwutlenek siarki.
Zobacz także: