Poznaj przepis na słodki dżem z malin. Satysfakcja gwarantowana!

Dżem z malin
Źródło: GettyImages

Składniki

Dżem z malin

  • 600 g Cukier
  • 1 kg Maliny
  • Skórka z cytryny
  • Sok z cytryny
  • Miąższ z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce starannie umyj pod chłodną wodą i osusz, za pomocą ręcznika papierowego. Oczyszczone maliny włóż do naczynia, wsyp cukier (jeśli wolisz nieco mniej słodkie przetwory, zmniejsz ilość cukru, która sugerowana jest w przepisie — wystarczy nawet 300 g). 

  2. 2

    Kiedy maliny puszczą sok, przełóż je wraz z cukrem do garnka, dodaj skórkę startą z ¼ cytryny, sok oraz miąższ z 1 cytrusa. Następnie ustaw palnik na najniższą moc, i mieszaj zawartość garnka, do momentu rozpuszczenia się cukru. 

  3. 3

    Kiedy cukier się rozpuści, zwiększ płomień — maliny z dodatkami powinny zacząć bulgotać. Od czasu do czasu mieszaj zawartość garnka. Na powierzchni owoców zacznie zbierać się jasna piana, którą należy sukcesywnie zdejmować.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj słoiczki, w których znajdzie się dżem z malin. Starannie je wyparz i osusz, a następnie umieść w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. Słoje powinny znajdować się w nim przez 30 minut. 

  5. 5

    Z dobrze zgęstniałego dżemu z malin wybierz skórkę z cytryny, a po chwili umieść syrop w odparzonych wcześniej słoiczkach. Przekładając przetwór, pamiętaj, by nie napełniać naczyń do samego wieka. W każdym słoiczku zostaw ok. 1,5-2 cm luzu. 

  6. 6

    Na koniec szczelnie zakręć słoiczki z domowym wyrobem i ustaw je nakrętką do góry, owijając w gruby koc. W takiej postaci słoiczki ze słodkim dżemem z malin powinny leżakować przez całą dobę. Można również pasteryzować przetwór, umieszczając dżem w dużym garnku z wrzącą wodą.

     

    Polecamy również przepis na dżem z czerwonej porzeczki.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też