Sos truskawkowy, idealny do każdego deseru

Sos truskawkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos truskawkowy

  • 0.5 kilogram Truskawki
  • 0.2 Szklanka Cukier
  • 1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Świeże truskawki starannie umyj, pozbądź się szypułek, a następnie pokrój owoce na mniejsze części. Przełóż je do garnka, dodaj cukier oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny, po czym dodaj również ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszaj, włącz palnik i doprowadź do wrzenia. Składniki na sos truskawkowy powinny gotować się przez kwadrans, na małym płomieniu. Co jakiś czas warto przemieszać zawartość garnka, by produkty nie przywarły do dna naczynia.

  2. 2

    Kiedy sos truskawkowy stanie się bardziej gęsty wyłącz palnik i odstaw go na bok, by się ochłodził. Następnie przełóż dip do wyparzonego wcześniej szklanego pojemnika i zakręć go zakrętką. Uzyskany sos można dodatkowo zmiksować na gładką konsystencję, by pozbyć się małych kawałków owoców. Pomysł ten na pewno spodoba się młodszej grupie domowników. Sos truskawkowy przechowuj w lodówce, maksymalnie przez 5 dni.

     

    Wypróbuj również przepis na delikatny mus jabłkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też